ЮНЕСКО скерувало свого представника, всесвітньо відомого алжирського археолога Моуніра Бученакі до Константинополя для вивчення втручань та можливих змін, що відбулися в Софійському соборі та Церкві Хора. Про це повідомляє OrthodoxTimes.

Чутки та інформація щодо двох пам’яток та змін, яких вони зазнали, викликають занепокоєння станом собору Святої Софії та церкви Хора, які президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган перетворив на мечеті всупереч баченню Центру світової спадщини ЮНЕСКО.

Зокрема, помічник генерального директора Ернесто Оттоне стурбований втручаннями, які турецька сторона продовжує робити в пам’ятках, і глибоко стурбований неправдивими заявами турецького міністра культури і туризму. За даними джерел ЮНЕСКО, ця організація “підтримує позицію турецького уряду щодо зміни призначення двох музеїв”, повідомляє iefimerida.gr у статті.

Незважаючи на серйозні труднощі для подорожей та інспекцій, пов’язані з пандемією, Моуніру Бученакі було доручено відвідати Константинополь на початку січня та подати докладний звіт генеральному директору ЮНЕСКО не пізніше кінця лютого.

Comments are closed.