Готуючись зустріти величне свято Різдва Христового, ми постуємо 40 днів, хоча і з меншими обмеженнями, ніж перед Великоднем. Як найкраще провести піст і підготуватися до Різдва – радить Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

“Навіщо постувати? Для того, аби змінити своє життя на краще. Не було ще жодної людини, яка би, правильно розуміючи і дотримуючись посту у здоровому стриманні, молитві й добрих ділах, опісля визнала, що дарма витратила на це час. Піст – це не заборона заради заборони. Навпаки, це свобода, звільнення – від гріха, залежностей, пристрастей, недобрих звичок. Це гартування сили людини, вміння володіти собою, перемагати в собі зло.

Цьогорічний піст припадає на доволі складний час через поширення небезпечної хвороби, різноманітні соціальні й матеріальні випробування, а тому багато з нас виснажені психологічно, емоційно і фізично, мають страхи перед майбутнім. Але не піддавайтеся страхам, адже вони теж є викликом для душі людини. Господь звертається до нас зі словами: «Нехай не тривожиться серце ваше; віруйте в Бога і в Мене віруйте» (Ін. 14: 1).

Входьте у піст зі спокоєм і любов’ю, з вірою і смиренням, не тримайте образ на ближніх, зрікайтеся гніву, ухиляйтеся від усього злого, стримуйтеся від неправди, наклепів і пересудів. Бажаю всім пройти дорогою Різдвяного посту з користю для душі і тіла, в доброму здоров’ї і духовному настрої, щоби з чистим сумлінням і добром у серці радісно зустріти світле свято Різдва Христового!”, – зазначає предстоятель на своїй сторінці в Facebook.

Comments are closed.