У РПЦ вважають, що “колишній механізм організації зустрічей глав Православних Церков, коли їх скликав Константинопольський Патріарх, більше не працює”, бо Варфоломій, на їхню думку, “втратив легітимність”. Про це заявив очільник відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ, митрополит Волоколамський Іларіон, повідомляє Российская газета.

“Константинопольський Патріарх приєднався до розколу, він співслужив з розкольниками і втратив легітимність в якості першого серед рівних в сім’ї предстоятелів Помісних Православних Церков. Тому якщо він навіть буде скликати такі зустрічі, то, можливо, деякі Церкви на них і поїдуть, але дуже багато під різними приводами будуть ухилятися. І це буде пов’язано з тим, що він порушив основний принцип співіснування Помісних православних церков – соборність”, – цитує агентство РІА Новини слова митрополита Іларіона.

У Російській Православній Церкві сподіваються, що в 2021 році буде проведена зустріч глав Помісних Православних Церков у “амманському форматі”.

“Мабуть, доведеться почекати, поки обмеження, пов’язані з пандемією, будуть ослаблені. Але така зустріч необхідна… Ми торік були вдячні Єрусалимському Патріархові за таку ініціативу, і цього року приймемо цю ініціативу. Я сподіваюся, що така зустріч відбудеться”, – сказав митрополит Іларіон на телеканалі “Росія 24”.

Як повідомляла РП, Єрусалимський Патріарх Феофіл III звернувся з посланням до предстоятелів усіх автокефальних Православних Церков із пропозицією провести нову зустріч щодо українського питання.

Comments are closed.