Немає жодних ознак того, що візит Вселенського Патріарха Варфоломія до України не відбудеться, — ні з боку самого Вселенського Патріархату, ні з боку Української Церкви чи Української держави.

Таку заяву зробив речник ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі DetectorUA.

«Перешкодити можуть хіба що якісь абсолютно непередбачувані речі. Ми зараз живемо в такий час, коли раптово наступила пандемія і те, що здавалося неможливим, стає частиною повсякденного життя», – зауважив священнослужитель.

Нагадаємо, що представники Московської Церкви в Україні запустили інформаційну кампанію проти Вселенського Патріарха Варфоломія і його візиту до України. Йдеться про постійні заяви із критикою клірика, зокрема, митрополит УПЦ МП Лука вже договорився до того, що порівняв його з «Іродом».

Крім того, новостворений рух «Мірянє» зібрав протест під Верховною Радою, на якому виголошували в тому числі вимогу скасувати візит Патріарха Варфоломія до України.

Речник ПЦУ прокоментував також діяльність цієї громадської організації.

«Я думаю, що МП діяти від свого імені в цьому напрямку соромно. І я думаю, що вони винесли урок з того, який результат мала подібна лінія поведінки 20 років тому (коли до України приїжджав Папа Римський Іоанн , – ред.). Вона нашкодила не Папі, не Католицькій Церкві, не Греко-Католицькій і не Україні. Єдиний, хто суспільно постраждав в очах звичайних людей, в очах держави – це МП. Тому що вони показали себе середньовічними вузколобими дикунами.  Коли митрополит Павло на камеру розповідає, що слово «католик» проходить від слова «кат» і що молиться, щоб літак з Папою не сів у Києві», – пригадав архієпископ Євстратій.

Водночас клірик запевнив, що на цей раз подібного не буде.

«Прикриваючись громадською спілкою, МП вже показує, що вони соромляться виступати проти візиту Вселенського Патріархату. Вони вже перекладають відповідальність, що це хтось інший зробив», – зауважив архієпископ Євстратій.

Він додав, що протести прибічників МП, якщо вони відбуватимуться у рамках закону, жодним чином не нашкодять справі. В іншому випадку на їхні дії реагуватиме держава.

Читайте також: 

Comments are closed.