Перейменування УПЦ МП, як того вимагає українське законодавство, призведе до того, що “вона повинна буде перереєструвати всі свої єпархії, парафії, і в кожному конкретному місці буде чинитися тиск на віруючих, на священників, на архієреїв, щоб вони перереєструвалися в розкольницьку структуру”. Про це сказав у ефірі телеканалу “Росія 24” голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон, йдеться на сайті РПЦ.

Фото: Павел Смертин / “Коммерсантъ”

Коментуючи заснування ПЦУ, він каже, що “нова структура була створена на базі розкольницької групи, яка існувала з початку 90-х років і не має ніякої легітимності з точки зору православних канонів”.

“Це просто група самозванців, яку оголосили “церквою”. А канонічну Церкву, у якій понад 12 тисяч парафій, кілька сотень монастирів, понад сто архієреїв і мільйони віруючих, фактично оголосили поза законом”, – зазначив представник РПЦ.

Зокрема, він згадав про прийнятий Верховною Радою Закон, на підставі якого УПЦ МП має змінити назву на Російську Православну Церкву в Україні.

“По-перше, Церква сама вибирає свою назву. По-друге, тому що будь-яке примусове перейменування Української Православної Церкви в нинішніх умовах призведе до того, що вона повинна буде перереєструвати всі свої єпархії, парафії, а це значить, що в кожному конкретному місці буде чинитися тиск на віруючих, на священників, на архієреїв , щоб вони перереєструвалися в розкольницьку структуру”, – зазначив представник РПЦ.

Comments are closed.