У селі Заболоття Вараського району на Рівненщині громада Православної Церкви України увійшла до Свято-Іоанно Богословського храму, щоб провести богослужіння. Це не сподобалося представникам громади РПЦвУ, які зняли ворота і спробували “відвоювати” храм. Довелося втрутитися поліції.

За версією РПЦвУ, громада ПЦУ “захопила храм”. Водночас в Рівненській єпархії ПЦУ повідомили Релігійній правді, що громада має право й всі законні підстави користуватися храмом.

Як розповів РП речник Рівненської єпархії о. Василь Рудніцький, громада на законних підставах перейшла до ПЦУ і вона має всі документи, щоб користуватися храмом.

“Громада має всі документи, тому увійшла, щоб користуватися своїм храмом. Храмом, який вона будувала, який їй належить. Храм належить не єпархії РПЦвУ, а саме громаді ПЦУ”, – зазначив о. Василь.

Він також спростував заяви РПЦвУ, що, мовляв, у громаді ПЦУ 10-12 осіб.

“Звичайно, що РПЦвУ буде писати, що в громаді ПЦУ майже нікого нема – це їхній стиль роботи. Нехай вони краще поїдуть в село і подивляться, скільки там є людей (в ПЦУ – ред.). Вони все прекрасно все знають, але будуть писати про “гоніння”. Насправді там більша частина людей перейшла до ПЦУ”, – зазначив речник єпархії.

У РПЦвУ вже заявили, що це “захоплення” може бути наслідком візиту Держсекретаря США та його меседжів.

Як повідомив РП голова Вараської громади Олександр Мензул, до якої належить Заболоття, поліція опечатала храм.

“Зараз усе спокійно. Поліція опечатує храм. Що було до того – я не бачив”, – сказав голова.

Як повідомляла РП, у лютому 2019 року в Заболотті було організовано загальні збори у місцевому клубі, на які зібралося майже все село, прийшло близько 600 людей. Попри перешкоди – вимкнення світла і блокування входу до клубу – їм вдалося зібрати підписи за перехід громади до Православної Церкви України.

Наступні збори релігійної громади вже для ухвалення рішення про перейменування і перереєстрації відбулися за всіма правилами – з виступами, голосуванням і лічильною комісією.

Також було складено протокол зборів. Із 223-х присутніх майже всі проголосували за перехід до ПЦУ.

Голова ОДА видав розпорядження про реєстрацію. Також відповідним чином були переоформлені всі документи, зокрема, на земельну ділянку і церкву, які належать релігійній громаді, а не московським попам, наголосив чоловік.

Представники громади РПЦ в Україні з цим не погодились і подали позов до суду з оскарженням легітимності зборів і перереєстрації громади. Судові баталії тривали два роки, завершившись постановою Верховного суду, який залишив скаргу прихильників Московської Церкви без задоволення.

За цей час громада ПЦУ лише один раз наблизилась до воріт церкви, але тоді прихильники вишукувалися перед входом, заявивши, що нікого не пустять до храму. Відтоді віряни не зачіпали громаду РПЦвУ, щоб не створювати конфліктних ситуацій, та їздили на богослужіння до церков у сусідніх населених пунктах, очікуючи на завершення судової тяганини.

Але й досі, після ухвали Верховного суду на користь громади ПЦУ, віряни не могли зайти до власного храму.

У січні цього року в селі Заболоття біля храму святого Іоанна Богослова сталася сутичка. Прихильниці РПЦ в Україні (УПЦ МП) побили вірянок ПЦУ, які зайшли до церкви, помітивши підозрілу активність священника, що виносив надвір речі.

  

Comments are closed.