Духовенство Грузинської православної Церкви сприймає Росію як країну-агресора, тому краще за інші Помісні Церкви розуміє українську ситуацію.

Таку думку висловив позаштатний клірик РПЦ, архімандрит Кирило Говорун в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі «DetectorUA».

Богослов пригадав випадкову зустріч у Тбілісі, яка, на його думку, демонструє ставлення грузинського духовенства загалом до України.

«У перший день у Тбілісі я вийшов на вулицю пройтися. І мене хтось огукує і каже, що знає, хто я. Це був хлопчина, студент Тбіліської духовної академії. Він каже: «Мені подобається все, що ви пишете про Православну Церкву України. Я повністю підтримую створення цієї Церкви і рух в цьому напрямку». Я думаю, що він висловлює позицію дуже багатьох у Грузинській Православній Церкві», – зауважив Говорун.

Він додав, що зустрічався з духовенством ГПЦ, яке абсолютно точно розуміє, що Московська Церква в Україні (УПЦ МП) стала інструментом російської агресії.

«У них такий самий досвід як у нас — досвід окупації 20% Грузії Росією. Вони сприймають Росію як країну-агресора. І вони звичайно теж розуміють, що Церква, на жаль, стала інструментом цієї агресії. І розуміють це краще, ніж будь-яка інша Церква, будь-який інший народ або наш сусід, чому потрібне було створення помісної Церкви України», – сказав архімандрит.

Клірик наголосив, що духовенство Грузинської Церкви абсолютно підтримує створення ПЦУ. «Я маю знайомих, друзів серед єпископату, які думають так само», – додав він.

«Причини, чому Грузинський єпископат поки не наважився на визнання — ті самі, що і в більшості Церков, вони просто не хочуть зараз ескалації напруження всередині православного світу», – резюмував Говорун.

Comments are closed.