Предстоятель Української Православної Церкви (ПЦУ) митрополит Епіфаній звернувся до українського народу із закликом захищати Україну від російської агресії.

Про це йдеться у зверненні, опублікованому 22 лютого на сайті ПЦУ.

Митрополит Епіфаній зауважив, що за понад тисячоліття історії нашої державності не раз ворог приходив на землю Руси-України.

“1169 року Золотоверхий Київ внаслідок нашестя з північного сходу, очоленого суздальсько-володимирським князем Андрієм Юрійовичем, був вперше у своїй історії розграбований і спалений. Ані храми, ані монастирі, включно з Печерським, не уникнули плюндрування. 1708 року війська московського царя захопили столицю Гетьманщини Батурин, знищили усіх мешканців та спалили її. 1918 року більшовицькі загони від імені створеної у Харкові за наказом російського уряду маріонеткової «республіки» на декілька місяців захопили частину України, включно з Києвом, піддавши мешканців окупованих земель, зокрема і священнослужителів, терору”, – нагадав Предстоятель.

Він зазначив, що це лише деякі яскраві приклади з історії взаємовідносин між Україною-Руссю та Московією, урок якої дуже простий: у єдності – наша сила, а внутрішні чвари та протистояння – шлях до поневолення супротивником.

Митрополит Київський нагадав, що перераховані атаки з боку агресивного сусіда принесли свої невтіші плоди: “Усіма об’єктивними дослідниками розграбування і знищення Києва 1169 р. визнане ключовою подією, яка призвела до руйнування Руси як держави, зробивши її беззахисною перед монгольською навалою. Поразка Гетьманщини обернулася закріпаченням українського народу, імперським винищенням нашої ідентичності. Більшовицька окупація принесла в Україну репресії, терор, нечувані доти в світовій історії за масштабами та цинізмом злочини проти людяності, з яких найбільшим став Голодомор-геноцид 1932-33 років”.

“Отже для нас, для українського народу, на кремлівську агресію може бути лише одна відповідь: згуртований опір, захист рідної землі, свободи й гідності, боротьба з агресором до перемоги”, – наголосив Предстоятель Української Церкви.

Митрополит зазначив, що українці можуть мати різні переконання, але державу Україну мають лише одну.

“Історією не раз доведено, що лише суверенна, незалежна Україна є тим простором, де громадяни різних політичних поглядів, різного етнічного походження, різні за своїми релігійними переконаннями можуть залишатися вільними, користуватися повнотою прав і свобод. І навпаки, життя на дотепер захоплених Росією українських землях Криму і Донбасу засвідчує, що разом з кремлівськими окупантами приходить кровопролиття, руїна, неволя, страх”, – констатував Предстоятель.

“Тож закликаю всіх до захисту України від російської агресії. Закликаю боротися за українську державність, підтримувати збройні сили та всіх наших захисників. Разом ми здатні вистояти. З Божою допомогою ми переможемо у цій боротьбі”, – закликав митрополит Епіфаній.

Він нагадав, що правда на боці українців, яких підтримує світове співтовариство, а мільйони підносять щоденно свої молитви за мир для України. При цьому він зазначив, що Господь нколи не полишав український народ, даючи йому силу і мудрість долати виклики. “Переконаний, що і у нинішніх випробуваннях Бог допоможе нам захистити правду, утвердити справедливий мир”, – зауважив духовний лідер України.

Comments are closed.