21 вересня на черговій сесії Хмельницької обласної ради ухвалено звернення до президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Ради національної безпеки і оборони  щодо заборони діяльності УПЦ МП через підтримку агресії РФ проти України. Рішення підтримали 48 із 51 присутніх обранців.

Із відповідною ініціативою звернулась депутатка Аліна Коваль. Зокрема, зверненні, яке є в розпорядженні ХМ-ІНСАЙД, зазначається, що діяльність УПЦ МП носить “відвертий антиукраїнський характер, є загрозою безпеки наших громадян”.

“Прикладом нехтування вимог правового режиму воєнного стану в Україні була багатотисячна хода з Кам’янця-Подільського до Свято-Почаївської Успенської Лаври через населені пункти Хмельниччини, незважаючи на заборону будь-яких масових заходів і додаткові попередження про підвищений ризик обстрілів в дні паломництва. Це свідоме піддавання небезпеці мешканців наших громад, провокація, на яку не відбулося належної реакції правоохоронних органів”, – йдеться у тексті звернення.

Відтак, після схвальних виступів окремих депутатів, на сесії проголосували за звернення до центральних органів влади щодо прийняття закону про заборону в Україні діяльності УПЦ МП. Після цього, на думку депутатів, мають бути накладені санкції на організації, які підпорядковані УПЦ, а кошти з їх рахунків та майно — арештовані й спрямовані на відбудову України. Також зазначається про забезпечення невідкладної реєстрації документів релігійних організацій громад, які вирішили перейти до ПЦУ.

Як повідомила ХМ-ІНСАЙД директорка Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОВА Інна Михайлова, наразі Хмельниччина лідирує в Україні за кількістю громад, які вийшли з юрисдикції УПЦ.

“З початку війни на території області 142 громади виявили бажання вийти з підпорядкування УПЦ і в нас вже зареєстровані 111 статутів релігійних громад, які перейшли до Православної церкви України. Крім того, в обласній адміністрації є 17 пакетів документів, які теж будуть невдовзі зареєстровані”, – сказала посадовиця.

Comments are closed.