За минулий рік кількість парафій ПЦУ зросла приблизно на 900 громад, а кількість кліриків – приблизно на 400 осіб.

Про це повідомив Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній у своїй доповіді на Архієрейському Соборі 24 травня.

За його словами, значною мірою це зростання відбулося завдяки об’єднавчому процесу, який об’єктивно триває, попри системний і переконаний спротив йому з боку керівництва Московського патріархату в Україні.

“Війна на сході України, а потім і повномасштабне вторгнення спонукали багатьох в нашому суспільстві та серед вірних змінити своє ставлення до церковної приналежності, розірвати духовну підлеглість країні-агресору”, – зазначив Предстоятель.

Він наголошує, що наше спільне завдання – сприяти тому, щоби процес об’єднання українського православ’я, який триває, проходив максимально мирно.

“Ми бачимо, що Московський патріархат та його прихильники всіляко намагаються цьому перешкоджати, штучно створюють конфліктні ситуації там, де всі питання можна розв’язати спокійно, розпалюють ворожнечу, поширюють неправду і наклепи про нашу Церкву і про Україну, в першу чергу закордоном.

Цю неправду ми повинні викривати та захищати свободу волевиявлення громад, які хочуть звільнитися від ярма «русского міра». Водночас дуже важливо пам’ятати, що наша мета – мирне, добровільне, усвідомлене об’єднання українського православ’я навколо Православної Церкви України і Київського престолу”, – сказав Епіфаній.

Comments are closed.