Держсекретар США Майк Помпео зустрівся із Патріархом Варфоломієм у його резиденції і відвідав патріаршу церкву св. Георгія на Фанарі, повідомляє Оrthodoxtimes.com.

У своєму Twitter держсекретар США заявив: «Це честь зустрітися з Його Всесвятістю Вселенським патріархом Варфоломієм I та відвідати сьогодні Патріаршу церкву Святого Георгія. Як лідер православного світу Вселенський Патріарх є ключовим партнером, оскільки ми продовжуємо відстоювати релігійну свободу по всьому світу».

Минулого тижня Туреччина висловила гнів через включення Держдепартаментом питання «релігійної свободи» до порядку денного візиту Помпео в Туреччину. В результаті МЗС країни заявило, що свобода віросповідання в Туреччині захищена.

В оголошенні Вселенського Патріархату за кілька днів до прибуття державного секретаря США згадувалося, що такі візити продемонстрували значення та статус Вселенського Патріархату як установи з багатовіковою історією, що має безцінну пропозицію і внесок у глобальну цивілізацію.

Відомо, що Майк Помпео не буде зустрічатися із високопоставленими турецькими чиновниками, що у Держдепартаменті пояснюють проблемами з графіком Помпео. При цьому в Анкари та Вашингтону наразі є безліч розбіжностей у питаннях, які стосуються Сирії, морської напруженості між Грецією та Кіпром, конфлікту у Нагірному Карабаху та відносин між Туреччиною та Росією у військовій галузі.

У лютому 2019 року міністр закордонних справ пан Помпео запросив Патріарха до Вашингтона, щоб обмінятися думками про вплив та роль релігій у встановленні миру та стабільності у світі. Однак на той час зобов’язання Патріарха Варфоломія заважали проведенню цієї зустрічі в Сполучених Штатах.

Джерело: Духовний фронт України.

Comments are closed.