ОБСЄ опублікувала підсумкову інформацію, в якій задокументовано 595 злочинів на ґрунті ненависті проти християн у Європі, скоєних протягом 2019 року. Про це повідомляє Credo.

Серед перелічених злочинів — напади на католицьких священників, підпали храмів, нищення образів Діви Марії, вандалізм у центрі консультацій для вагітних, крадіжки освячених євхаристійних Гостій із дарохранительниць.

Більшість злочинів було скоєно у Франції, де сталося 144 інциденти; переважна їх більшість стосувалась католицьких храмів. ОБСЄ також доповіла про 81 інцидент у Німеччині, 75 в Іспанії, та 70 — в Італії. Загалом ОБСЄ зафіксувала 595 випадків насильства проти християн. 459 із них стосувалися пошкодження майна, а 80 — нападу на людей.

Інформація про майже чверть із цих інцидентів потрапила до звіту ОБСЄ напряму від Святого Престолу. Цю інформацію було оприлюднено 16 листопада з нагоди Міжнародного дня толерантності. ОБСЄ також подала звіти про злочини на ґрунті антисемітизму, расизму, ненависті до сексуальної орієнтації та в інших категоріях.

Зокрема, у Польщі за минулий рік сталося чотири інциденти, які ОБСЄ визначило як насильницькі напади на священнослужителів. У червні священника, який входив до церкви, вдарили в груди ножем. Другого священника побила група людей, яким той намагався завадити сплюндрувати церкву в листопаді. Інші напади на священників були скоєні в липні та серпні.

В Іспанії у квітні священник став жертвою нападу під час звершуваної ним самим Меси. Іншого священника у вересні вдарили в обличчя злочинці, що погрожували спалити його церкву. Індійський священник, який живе в Іспанії, отримував погрози вбивством та расистські образи в червні, за що злочинця було покарано. Італійському священникові погрожували з огляду на його роботу серед мігрантів.

В Італії у березні група осіб обезголовила та розтрощила статую Пресвятої Діви. У квітні того ж року в одній місцевості знищено ряд статуй Діви Марії, а згодом у грудні — ще дві. В Іспанії хтось випорожнився в санктуарії, присвяченому Діві Марії. Стіни церкви та статуя Ісуса Христа були вимазані екскрементами. У Франції скоєно  напади на образи Діви Марії: зокрема, понівечено копію Лурдської печери в жовтні та скульптури Богородиці в липні й листопаді. У квітні було знищено ще дві скульптури, а в жовтні одну статую викрали з церкви. У Польщі в лютому чотири розарієві каплички було розмальовано блюзнірськими графіті, а в травні статую Діви Марії розписано антихристиянськими написами. В чотирьох випадках вандалізм було також здійснено над статуями святого Йоана Павла ІІ.

Протягом 2019 року у Франції було зафіксовано щонайменше 20 випадків підпалу церков. У грудні просто під час недільної Меси було підпалено неф церкви. В решті випадків зловмисники підпалювали конфесіонали та вівтарі. Подібну кількість підпалів християнських храмів зафіксовано в Німеччині; шість випадків — в Італії. У Великій Британії було скоєно вісім підпалів християнських церков, одна з яких — католицька. У вересні в Іспанії монастир, який за кілька днів до того вандали обписали фарбою, пізніше був підпалений. В листопаді там також підпалили статую Ісуса та двічі протягом двох тижнів підпалювали один і той самий вівтар. Члени Конференції католицьких єпископів Іспанії протягом 2019 року також отримували численні погрози підпалів.

Comments are closed.