Італійські дослідники виявили ескіз із зображенням Христа, який, імовірно, належить перу Леонардо да Вінчі. Про це пише The Daily Telegraph, повідомляє Апостроф.

Як розповіла одна з учасниць дослідження, мистецтвознавець Анналіза ді Марія, результати дослідження на 60 сторінках вчені планують презентувати у Флоренції, як тільки спаде друга хвиля пандемії COVID-19.

Малюнок, зроблений червоною крейдою в манері, характерній саме для Леонардо да Вінчі, тривалий час зберігався в одній із приватних колекцій, а потім був придбаний колекціонерами з міста Лекко на півночі Італії.

Лабораторний аналіз паперу показав, що малюнок був зроблений на початку XVI століття. За словами ді Марії, і розворот голови Христа на три чверті, і очевидний динамізм зображення, відчуття руху, і використання червоної крейди – все це характерне для робіт да Вінчі. Більш того, саме зображення Христа, на думку експерта, має деяку схожість із автопортретами да Вінчі.

Британський експерт, почесний професор історії мистецтв Оксфордського університету і один з найбільших в світі фахівців із дослідження життя і творчості Леонардо да Вінчі Мартін Кемп в коментарі видавництву зазначив, що необхідна ще одна перевірка паперу незалежними експертами. Він також не виключив, що ескіз міг зробити не сам да Вінчі, а хтось із його послідовників.

“Я б не відкидав версію авторства да Вінчі, але для її підтвердження ще потрібно зробити дуже багато. Небезпечно було б відразу відкидати цю версію, але ще небезпечніше було б з ходу приймати її за справжню”, – сказав він.

Comments are closed.