Московський Патріархат вторгся на територію, яка перебуває під канонічною юрисдикцією Грузинської Православної Церкви. Про це заявила Асоціація релігійних експертів, повідомляє Orthodox Times.

Патріарх Кирило і Предстоятель Грузинської Церкви патріарх Ілія II. Липень 2013 року. Фото: прес-служба Московської патріархії

Як йдеться в заяві, представники Російської Православної Церкви проводили релігійні богослужіння в районі, який перебуває під канонічною юрисдикцією Грузинської Православної церкви і був незаконно окупований російською армією під час російської вторгнення в Західну Грузію в 2008 році.

Релігійні діячі заявляють, що росіяни не вдовольнились незаконною окупацією грузинських територій під час війни – вони ще й поступово здійснюють церковне вторгнення.

Як стало відомо, 7 січня 2021 року, брутально порушуючи закон, в окупованому Росією Цхінвалі (собор Святої Трійці), який перебуває під канонічною юрисдикцією Грузинської Православної церкви, службу проводила Владикавказька єпархія РПЦ.

“Російська Церква неодноразово безсоромно втручалася на канонічну територію Грузинської Апостольської Церкви, що ми вважаємо неприпустимим.

Ми закликаємо Грузинський Патріархат та митрополита Нікозі та Цхінвалі Ісаю (Чантурію) негайно відреагувати на інцидент та надіслати ноту протесту російському патріарху. Ми звертаємось до керівників Православних Церков з проханням оцінити антиканонічні дії Російської Церкви щодо Грузинської Апостольської Церкви”, – йдеться в документі.

Comments are closed.