Локальна ідентичність населення на Донбасі відрізняється від української ідентичності.

Про це в інтерв’ю Релігійній правді розповів головний муфтій України Саїд Ісмагілов.

«Донбас за радянських часів був заповідником, у якому створювався ідеал радянської людини: позарелігійної, позанаціональної. Тобто це як дослідна лабораторія, в якій створювали радянську людину», – зауважив він.

Муфтій пригадав із свого дитинства у Донецьку, що тоді було неприйнятним розповідати про свою національність і релігійну приналежність.

«Усі люди мали бути однаково «русскими», всі люди мали бути однаково атеїстами. І люди, якщо вони мали свої національні корені, які вони цінували, приналежність до релігії, вони це переховували категорично. Всі називалися «русскими» на Донбасі, всі, навіть українці. Люди з явно українськими прізвищами, козацькими прізвищами – всі називалися «русскими», – розповів Ісмагілов.

Муфтій наголосив, що проблема полягає у ментальності людей, сформованій за довгі роки радянської пропаганди. Це красномовно ілюструють приклади звільнених українською армією міст – Маріуполя, Краматорська, Бахмута, Костянтинівки: «Зільнили місто від проросійських сепаратистів, а в людей у свідомості нічного не змінилося. Вони як були за ОПЗЖ і «русский мир», вони так і залишилися».

«Все, що цікавить людей на тій території наразі, на жаль, це економічне благополуччя, щоб у них було все гаразд. Тому коли будуть звільнені окуповані території, не потрібно дивуватись тому, що люди не вийдуть вітати визволителів. Не потрібно дивуватись тому, що їм буде байдуже, що прийшла українська державність. Вони будуть задоволені лише тоді, коли відкриються банки, коли вони зможуть отримувати пенсії, зарплати, коли в магазинах буде їжа, коли вони будуть гарно обслуговуватись, коли буде залізничне та авіаційне сполучення – ось це їм цікаво», – зазначив Ісмагілов.

Водночас духовний лідер мусульман наголосив, що для справжнього порятунку цих територій після звільнення потрібно буде працювати над майбутніми генераціями, починаючи з дітей: привчати їх до того, що вони українці, привчати до мови, культури, національної свідомості. «А з цими дорослими людьми вже нічого не зробиш», – нарікає муфтій.

Comments are closed.