На окупованих територіях “ДНР” взяла під контроль усі релігійні організації, зокрема й мусульманські. Вони закрили всі громади, що не підпорядковуються МГБ. Про це розповів у ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді головний муфтій України Саїд Ісмагілов.

За словами головного муфтія, на Донбасі близько 200 тисяч мусульман. Вони зосереджені в найбільших промислових містах – Донецьку, Макіївці, Горлівці, Шахтарську і в Луганській області. У кожному з цих міст була мечеть, деякі зараз не функціонують, деякі функціонують.

“На окупованих територіях ДНР взяла під контроль усі релігійні організації, зокрема й мусульманські. Вони закрили всі громади, що не підпорядковуються МГБ ДНР, зокрема й нашу мечеть у Донецьку (я там багато років був імамом) – два роки тому громаду звинуватили в екстремізмі й діяльності на українську розвідку. Мечеть опечатали, а імама (він був взагалі аполітичним, із 2014 року з боку ДНР до нього не було взагалі ніяких застережень) забрали на допит у МГБ, взяли підписку про невиїзд. Мечеть зараз зачинено, категорично заборонено її відкривати, заходити туди. Два роки стоїть абсолютно порожня, і така доля спіткала всі мусульманські релігійні організації, що не підпорядковуються так званому МГБ ДНР”, – зазначив Саїд Ісмагілов.

За його словами, на окупованій території створено, точніше відроджено, їхню власну контрольовану структуру, поставлені керманич та імам, які повністю під контролем сепаратистських угрупувань.

“І от саме вони мають право діяти для задоволення релігійних потреб мусульман на окупованій території. Всім іншим не можна. Люди змушені або виїжджати звідти, оскільки там жити взагалі неможливо, або вони відвідують ті мечеті, які дозволені для відвідування, або, якщо люди принципові, вони взагалі нікуди не ходять і моляться самі вдома”, – зазначив він.

За словами муфтія, більшість мусульман не вітали російську окупацію – розуміли, чим все це закінчиться.

“Оскільки мали наочні приклади того ж Нагірного Карабаху і Абхазії, Осетії та інших регіонів, які стали чорними плямами на мапі й ніким не визнані. То, звісно, мусульмани розуміли, що так станеться і воно дійсно так сталося. Але постійне перебування в тому середовищі впливає на людей, за моїми спостереженнями вони не те, що не мають якихось патріотичних почуттів – вони просто прагнуть вижити”, – зазначив Саїд Ісмагілов.

Comments are closed.