Собор Святої Софії у Стамбулі краще було б залишити музеєм.

Таку думку висловив в інтерв’ю Релігійній правді головний муфтій України Саїд Ісмагілов.

Він зауважив, що для історії це норма, коли храми переходять від однієї релігії до іншої: “І християнство так само брало храми інших релігій і в язичників, і в мусульман”.

“Наприклад, у Іспанії, у Кордові, ми маємо гарну Кордовську мечеть, яку використовували і як церкву, і потім як музей, і знову як католицький храм”, – зазначив Ісмагілов.

Він додав, що і Свята Софія має таку складну історію, що водночас належить і християнам, і мусульманам, “і навіть язичники можуть казати, що вибачте, на нашому місці побудували”.

Однак, зауважив муфтій, у нинішніх умовах Айю-Софію варто було б лишити музеєм.

“Переглядати історію тисячоліть не варто, оскільки кожна країна знайде претензії до іншої країни. Кожна релігія знайде претензії до кожної іншої релігії. Якщо би це залежало від мене, я би залишив Айя-Софію музеєм, оскільки це не спровокувало би певний негатив до ісламу”, – пояснив Ісмагілов.

Водночас він пояснив, що статус музею був наданий Софії незаконно, і Ататюрк зробив це не задля того, щоб сподобатися християнам.

“Він запроваджував потужну секуляризацію, боровся з мусульманською ідентичністю в Османській Імперії, забороняв азан арабською мовою, бороду, традиційне мусульманське вбрання, тоді переслідувалися релігійні діячі. Якби він міг зробити всі мечеті музеями, то зробив би”, – каже Ісмагілов.

Щодо незаконності цих дій, то справа в тому, що музей належить до категорії вакф, пояснив муфтій.

Вакф – це майно, яке належить не державі, а усім вірянам, тобто релігійній спільноті всієї країни. І за нормами ісламу, ніхто не може забрати релігійне майно і віддати комусь іншому.

“Це як у Радянському Союзі атеїстична влада забирала релігійне майно. Ось так само у мусульманському світі. Айя-Софія на той час належала всім віруючим як діюча мечеть. І Ататюрк не мав права навіть за чинними законами того часу забирати у віруючих і передавати її у музейну власність”, – зауважив Саїд Ісмагілов.

Нагадаємо, що 10 липня 2020 року турецький суд офіційно повернув собору Святої Софії статус мечеті, а 24 липня у ньому відбулась перша мусульманська молитва після довгої перерви.

Собор звели у VI столітті, за часів правління візантійського імператора Юстиніана I. Протягом тисячоліття собор вважався найбільшим у світі християнським храмом. Після захоплення Константинополя в 1453 році військами Османської імперії собор став мечеттю. Через майже 500 років Ая-Софія отримала статус музею.

Comments are closed.