Настоятель Свято-Георгіївської церкви ПЦУ в Седневі  на Чернігівщині почав сам збирати гроші на ремонт унікальної козацької церкви. Вона є пам’яткою дерев’яної архітектури національного значення, повідомляє Суспільне.

Через холод доводиться відмовляти людям в обряді хрещення, каже отець Тимон.

«Дірки – можна руку всунути. Дуже холодно. Взимку тут снігу повна церква», – каже настоятель.

Свято-Георгіївська церква доби козаччини за різними даними була збудована від 30-х років XVII до середини XVIII століть. Під час її будівництва не використали жодного цвяха – скріплювали бруси дерев’яними кілками.

Храм переносили з місця на місце. Архітектура церкви також змінювалася.

Вона зазнала пошкоджень під час Другої світової війни. У 1967 році тут знімали фільм «Вій».

У 2000-х церкву реставрували. Їй повернули архітектуру. Додали два куполи і зробили нову дерев’яну обшивку, але через якість проведених робіт церква руйнується, каже священник.

«Бачите, як підігнали. Храм був рівненький, а зараз він у формі бочки. Через те, що він у формі бочки – вся вода падає в середину з даху. Тому він затікає повністю по всій стіні», – каже він.

«Реставрація, яка була проведена на початку XXI століття, несе величезний плюс – храм збережено. І мінус – збережено не той храм, яким би він мав бути насправді», – каже історик Ервін Міден.

У травні церкву занесли до програми реставрації пам’яток національного значення на 2020-2022 рр. Проте програмної документації ще нема. На реставрацію потрібно біля 6 мільйонів гривень. Гроші не виділили. Можливо дадуть наступного року, сказав начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Дмитрюк.

Тим часом отець Тимон почав сам збирати гроші на ремонт церкви. Інформація поширилася соцмережами. Так за 5 днів зібрали 10 тисяч гривень.

«Я десять років писав листи, і що – нічого. Вони по колу ходять і все. Чи буде та реставрація? Сподіваюсь, що буде», – каже настоятель.

Comments are closed.