У львівській Пороховій вежі відкрилася виставка «Під зорею Пінзеля. Годовиця». Вона є дайджестом подій за чотири роки існування цього культурно-мистецького проєкту, який намагається врятувати від руйнування храм в селі Годовиця, повідомляє День.

Фото Павла Паламарчука

«Завдяки об’єднанню і підтримці журналістів, митців, скульпторів, музикантів, артистів, фотографів і всіх небайдужих друзів, які підтримували проект, ми змогли втілити цей задум. Промоція дозволила ознайомити львів’ян і гостей міста з цією безцінною перлиною України, а також внести костел Всіх Святих у Годовиці в туристичні маршрути Львівської області. Ми будемо прикладати максимум зусиль, щоб ця унікальна перлина була врятована», – зазначила ініціаторка проєкту Івона Лобан.

Проєкт не тільки рятує храм, який в аварійному стані, але й популяризує відомого скульптора Іоана Георгія Пінзеля. Для костелу в Годовиці у XVIII столітті він створив вівтар.

На виставці можна побачити близько сотні фотографій. На них зображені елементи костелу, а також різні акції, які проводилися за чотири роки для збору коштів на порятунок архітектурної пам’ятки.

На виставці присутні і чотири скульптури відомого митця Василя Бабія. Він створив їх спеціально для проєкту після відвідин костелу в Годовиці.

«Ґрати, рештування, стіни, які осипаються, дірки, що провалюються в храмі – все це хотілося показати. Але на моїх скульптурах ви бачите й ангелів, які обов’язково врятують костел від занепаду», – зазначив він.

Переглянути експозицію в Пороховій вежі можна до 27 листопада.

Comments are closed.