Священний синод РПЦ на своєму засіданні 20 листопада вирішив припинити поминати в диптихах, молитовне і євхаристійне спілкування з предстоятелем Кіпрської Православної Церкви архієпископом Хризостомом. Це обґрунтували тим, що Хризостом поминає предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби РПЦ.

Також синод ухвалив припинити співслужіння з тими ієрархами Кіпрської Церкви, які вступлять в церковне спілкування з представниками Православної церкви України.

У суботу, 24 жовтня, предстоятель Православної церкви Кіпру архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом II під час синодальної спільної Божественної літургії у монастирі Богородиці Хрісоррогіатісса, що у м. Пафос, вперше під час Великого входу пом’янув у диптиху ім’я митрополита Київського і всієї України Епіфанія як предстоятеля автокефальної Православної церкви України.

Таким чином, Кіпрська Церква, яка є однією з найдавніших помісних Церков, визнана автокефальною на ІІІ Вселенському соборі, та 10-та за місцем у диптиху, доєдналася до визнання Томосу про автокефалію Православної церкви України та стала четвертою Церквою, яка визнає помісну ПЦУ — після Вселенського патріархату, Церкви Греції та Олександрійського патріархату.

Comments are closed.