“Дуже часто жінок ображають, із них знущаються, їх ґвалтують, примушують до проституції… Якщо ми хочемо кращого світу, який би був домом миру, а не полем війни, — ми повинні робити набагато більше для гідності кожної жінки”. Таке повідомлення з’явилося в Twitter Папи Франциска 25 листопада з нагоди Міжнародного дня захисту жінок від насильства, повідомляє Credo.

У своїх проповідях та промовах Вселенський Архієрей не раз засуджував насильство щодо жінок. Видання пропонує деякі з його думок на цю тему.

“Жінка є джерелом життя, – зазначив Папа Франциск під час Святої Меси в базиліці св.Петра у Ватикані з нагоди урочистості Пресвятої Богородиці Марії 1 січня 2020 року, – однак жінки й надалі не перестають зазнавати кривд, побоїв, насильства, їх примушують до проституції чи до вбивства життя, яке вони носять у лоні”.

У своєму повідомленні у Twitter 19 червня 2020 р. з нагоди Міжнародного дня боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту, Папа наголосив, що “жінки уособлюють захист життя, єдність з усім і турботу про все”.

За його словами, насильство проти жінок є раною для всього суспільства. Під час Святої Меси з нагоди урочистості Внебовзяття Пресвятої Діви Марії Папа зазначив: слова Діви Марії “величає душа моя Господа”, якими Вона відповіла на привітання Єлизавети, спонукає нас думати також про жінок, що стали жертвами насильства, “жінок, поневолених знущанням могутніх, дівчат, змушених до нелюдської праці, жінок, змушених піддатися тілом і духом пожадливості чоловіків”.

В інтерв’ю з мексиканською журналісткою Валентіною Алазракі, яке 2019 року транслювала мексиканська телекомпанія Televisa, Папа Франциск наголосив: “Світ без жінок не функціонує”. Однак у різних регіонах планети, також і в Європі, їх зводять до стану рабинь. Папа розповів, що під час свого візиту до реабілітаційного центру для дівчат, що був здійснений у контексті Року Милосердя, він побачив одну дівчину, яка мала перерізане вухо: її поранив чоловік, що тримав її під контролем, бо вона не принесла достатньо грошей.

“Жінка робить незамінний внесок у суспільство, зокрема завдяки своїй чуйності та співчуттю до інших, слабких і беззахисних”. На цьому наголосив Папа під час зустрічі з учасниками Національного конгресу Італійського жіночого центру 25 січня 2014 року.

Comments are closed.