Нового 46-го голову Сербської Православної Церкви мають обрати у встановлений конституцією тримісячний термін, але через пандемію коронавірусу вибори можуть перенести на травень 2021 року.

Про це пише релігійна оглядачка Тетяна Деркач з посиланням на сербське видання Danas.

У статті йдеться, що зараз баланс сил порушено, формуються нові табори. Речник РПЦ митрополит Іларіон (Алфеєв) так і не з’ясував, чи збережеться проросійський курс. Порожні кафедри будуть вакантними до виборів нового патріарха.

Поки не оберуть нового голову СПЦ, синод не може ухвалювати жодних рішень — це стосується і рішень про Україну.

Внутрішні джерела в СПЦ говорять про 15 найбільш реальних кандидатів на патріаршество. Іриней Булович не є фаворитом настільки, наскільки його змальовують деякі ЗМІ.

Багато єпископів налаштовані проти Олександра Вучича за його позицію по Косово та Метохії і роздратовані врученням йому ордена Св.Сави «за збереження Косова» патріархом Іринеєм.

Крім того, наразі в СПЦ вакантні три єпархії — Белградсько-Карловацька архієпископія, Митрополія Чорногорії і Примор’я та Єпархія Вальєво. Тож, окрім нового патріарха, вакантні місця мають зайняти нові єпископи.

Нагадаємо, 22 листопада у Сербії поховали патріарха Іринея, главу Сербсьої православної церкви (СПЦ), який помер 20 листопада від коронавірусу. Іриней очолював СПЦ від 2010 року.

Comments are closed.