У РПЦ в Україні обурені законопроектом, який внесли до Верховної Ради України народні депутати від “Єврорпейської солідарності” і який передбачає припинення діяльності релігійної організації за заклики до ліквідації незалежності держави, а також виправдовування чи заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України. Як йдеться на сайті РПЦвУ, “автори законопроекту керувалися своєю ненавистю до їхньої Церкви”.

Сайт РПЦвУ цитує голову Державного комітету у справах національностей та релігій в уряді Азарова Юрія Решетнікова, який вважає законопроект “маніпулятивним”.

За його словами,  “попри те, що автори законопроекту керувалися своєю ненавистю відносно УПЦ, запропоновані ними підстави для припинення діяльності релігійної організації у судовому порядку можуть бути застосовані до значної кількості релігійних організацій інших віросповідань”.

Законопроект №5101 пропонує серед  підстав припинення діяльності у судовому порядку релігійної організації додати такі дії: пропаганду ліквідації незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, поширення відомостей, що містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

Comments are closed.