Якби митрополит РПЦвУ Онуфрій погодився взяти участь в Об’єднавчому синоді, на який його запросила Мати-Церква разом з іншими братами, то сьогодні вони б не опинилися в ізоляції.

Таку думку висловив Вселенський Патріарх Варфоломій в інтерв’ю кіпрській газеті «Політіс» з нагоди 30-річчя обрання на патріарший престол.

За його словами, Вселенський Патріархат не розривав спілкування з Московським Патріархатом і його “серце не закрите для братів”.

“Можливо, навмисне замовчується той аспект, що Вселенський Патріархат не розривав спілкування з Московським Патріархатом саме тому, що не вважає, що існує якесь порушення церковного порядку та канонічного права. Це означає, що наше серце не закрите для братів. Насправді навпаки. Якби митрополит Онуфрій погодився брати участь в Об’єднавчому синоді, на який його запросила Мати-Церква разом з іншими братами, то сьогодні, мабуть, було б інакше. Це не сталося. Вони тілесно відмовлялися сприяти єдності і вважали за краще ізоляцію через розрив суспільства та загрозу розколу”, – зазначив Патріарх Варфоломій.

Він висловив сподівання, що РПЦвУ із часом зрозуміє, що зробила неправильний вибір.

“Ми сподіваємось, що брати з часом зрозуміють неправильний вибір, тому що життя Української Православної Церкви триває у Святому Дусі, а ті, хто позбавив себе спілкування зі своєю Матір’ю, – це ті, хто свідомо чи ні обрали церковну самотність”, – наголосив Патріарх.

Comments are closed.