«Центральне козацьке військо», представники якого, з наклеєними на уніформу іконами і православною символікою 5 травня били нагайками учасників опозиційного мітингу у Москві, в 2016 та 2017 роках отримувало від Міністерства культури РФ по 3 мільйони рублів субсидій, повідомляє 7 травня “Дождь”.

За даними системи «СПАРК-Інтерфакс», в 2016 році субсидію виділили на «Цикл проектів козачої культури».

Призначення субсидії не уточнюється, але «Цикл проектів козачої культури» продовжився і в 2017 році, випливає з положення про його проведення на офіційному сайті «Центрального козачого війська».

Згідно з положенням, в 2017 році учасники заходу за підтримки Міністерства культури провели 32 семінари та майстер-класи. Більшість з них були пов’язані з козацькою культурою. Один майстер-клас називався «Навички військової культури козаків і міський простір (штатні ситуації)», його провів президент «Федерації козацьких бойових мистецтв» Віктор Павлюченков.

Напередодні видання “The Bell” звернуло увагу на фотографії з акції «Він нам не цар» на Пушкінській площі 5 травня, на яких зображений чоловік у формі з нашивкою «Центрального козачого війська». Така ж нашивка є на сайті козачого товариства.

На мітингу чоловіки в козацькій формі били протестувальників нагайками і кулаками. У самій організації заявили, що кілька козаків прийшли на мітинг, щоб «висловити свою громадянську позицію», але нічого протизаконного не робили.

З посиланням на телеграм-канал «Чудеса OSINT» “The Bell” писав, що «Центральне козацьке військо» регулярно отримує контракти від мерії Москви.

За даними «СПАРК-Інтерфакс», з 2016 року воно отримало в цілому десять контрактів від департаменту національної політики і міжрегіональних зв’язків Москви на загальну суму в 36 мільйонів рублів. Це контракти на проведення спортивних змагань та свят, включаючи забезпечення безпеки цих заходів, а також на тренування для охорони громадського порядку на масових заходах в Москві. Останній такий контакт на 5,3 мільйона рублів організація підписала 7 лютого.

Comments are closed.