Офіційний сайт УПЦ МП оприлюднив заяву Олега Денисова, глави НВО “Громадський правозахист” і водночас радника з правових питань Київської митрополії УПЦ МП, в якій міститься некоректна інформація щодо виступу глави УПЦ КП в Європарламенті, причому цю інформацію в такому вигляді вже направлено до Константинопольського патріарха і членів Священного Синоду Константинопольського Патріархату, повідомляє кореспондент порталу “Релігія в Україні”.

Про це 2 травня 2018 року в Європарламенті (Брюссель) заявив очільник Київського патріархату Філарет. Його виступ відбувся у рамках івенту на тему «Україна за часів незалежності: Православний Київський Патріархат і виклики мінливого суспільства». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП з посиланням на protiktor.com.


Даний івент був організований представниками парламентської фракції EPP. У ході заходу керівник УПЦ КП розповів, що його релігійна конфесія звернулася до Константинопольського Патріархату з проханням надати їй Томос про автокефалію.

“На переконання Філарета, після отримання ними Томосу, в Україні буде існувати одна церква, а канонічна УПЦ (Московського Патріархату – ред.) буде називатися екзархатом. Він також підкреслив, що головна святиня країни — Києво-Печерська Лавра буде належати новоутворенній церкві”, – так прокоментував виступ предстоятеля УПЦ КП патріарха Філарета Олег Денисов.

Слід зазначити, що в доповіді глави УПЦ КП на конференції в Європарламенті таких висловлювань немає. Очевидно, йдеться про його відповіді на запитання від учасників конференції. Дійсно, репліка Філарета на конференції, яку з купюрами надав сайт УПЦ МП, містить ідею про те, що Київська лавра буде належати єдиній Православній Церкві в Україні. Проте вона починається не з “переконанням”, як характеризує цю репліку Олег Денисов, а слідом за ним і офіційний сайт УПЦ (МП), а словами “Сподіваємось…” (див. відеосюжет з 1:52 хвилини).

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”0jdx7iuhnk” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”lvpyyn1am” data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_html shortcode_id=”ghb5jturw”]PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNTYwIiBoZWlnaHQ9IjMxNSIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9VZGNaZXFFQnRjOCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93PSJhdXRvcGxheTsgZW5jcnlwdGVkLW1lZGlhIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Після того як в УПЦ МП некоректно передали вислів предстоятеля УПЦ КП в Європарламенті, Олег Денисов заявив, що “риторика керівника Київського патріархату, явно підтримана представниками державної влади, є розпалюванням релігійної ворожнечі та свідчить про підготовку в Україні сценарію насильницької трансформації конфесій”, пише сайт УПЦ МП.

За словами Олега Денисова, “Києво-Печерську Лавру, яка знаходиться у власності і користуванні Української Православної Церкви (Московського Патріархату – ред.) керівник іншої конфесії вже розглядає як своє потенційне володіння…”.

У зв’язку з цим глава НВО «Громадський правозахист» направив до Константинопольського Патріарха і членів Священного Синоду Константинопольського Патріархату заяву «Про загрози зіткнення на релігійному ґрунті в Україні», а також правозахисні матеріали, заяви в ООН і ОБСЄ, зроблені раніше по темі УПЦ МП.

Водночас відомо, що у володінні УПЦ МП залишається лише частина Києво-Печерської лаври, інша частина — належить одноіменному національному державному заповіднику, який може самостійно вирішувати питання про передачу культових споруд на його території у користування тим чи іншим конфесіям.

Таким чином, заява представника НВО «Громадський правозахист» і УПЦ МП Олега Денисова, з якою він звертається до Константинополя, містить чергову некоректну інформацію.

Comments are closed.