Законодавчі ініціативи щодо посилення правил протипожежної та антитерористичної безпеки в приміщеннях релігійних організацій недоцільні і можуть провокувати ворожнечу, вважає керівник юридичної служби Московської патріархії ігуменя Ксенія (Чернега), пише Інтерфакс.

Проект федерального закону “Про державний контроль (нагляд) та муніципальний контроль”, який передбачає ризикоорієнтований підхід при проведенні перевірочних заходів, “викликає певну тривогу”, заявила Ксенія Чернега в середу в ході однієї з дискусій на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі.

Законодавчий акт передбачає, що перевіряючим органам буде дозволено оцінювати ризик невиконання релігійними організаціями законодавства, присвоювати конфесіям або релігійним громадам клас небезпеки, в залежності від якого буде визначатися періодичність проведення перевірок і порядок їх проведення.

“Такого роду ініціатива щодо присвоєння релігійним організаціям класу небезпеки, з розподілу релігійних громад на небезпечні і безпечні, порушує безумовний принцип рівності релігійних об’єднань перед законом і породить певну напруженість у сфері державно-конфесійних відносин, релігійну ворожнечу і ворожнечу. Крім того, цей законопроект передбачає проведення перевірочних заходів без попереднього узгодження з релігійними організаціями дати і часу проведення перевірок, що може привести до зриву богослужінь і до образи релігійних почуттів кліриків і прихожан”, – сказала ігуменя Ксенія.

Вона також зазначила, що в Церкві не згодні з прийнятим в першому читанні законом, згідно з яким посилюється адміністративна відповідальність за недотримання вимог про антитерористичну захищеність місць масового перебування людей.

За словами Чернеги, це може привести до необгрунтовано великих претензій до релігійних будівель та приміщень, особливо в невеликих населених пунктах.

“Релігійні організації здійснюють свою діяльність за рахунок пожертвувань громадян. І зрозуміло, що при застосуванні до них цих досить жорстких вимог потрібно використовувати якісь збалансовані підходи”, – додала вона.

Comments are closed.