Заступник глави адміністрації президента України Ростислав Павленко вказує на неточність цитування та висновків, зроблених УПЦ МП в інформації про позицію Собору Польської Автокефальної Православної Церкви в питанні про автокефалію церкви в Україні, пише РІСУ.

Раніше синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ Московського Патріархату розмістив повідомлення про те, що в зв’язку з питанням надання автокефалії, Собор Єпископів Польської Православної Церкви зокрема підкреслив, що “згідно з думкою Помісних Православних Церков автокефалію надає Матір-Церква тільки після узгодження з предстоятелями всіх Помісних Церков. Необдумані і передчасні рішення у справі автокефалії в Україні можуть призвести до подальших розділень”. Разом з тим, Собор підкреслив, що “в питаннях догматично-канонічних, не слід керуватися політичними міркуваннями”.

Павленко в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в суботу зазначив, що в комюніке після Собору Польська Автокефальна Православна Церква опублікувала дещо інший текст: “У відповіді (Собору – ІФ) на лист Його Високопреосвященства, митрополита Київського і всієї України Онуфрія, який інформує про поточний стан Православної Церкви в Україні, висловлена чітка позиція Польської Автокефальної Православної Церкви, що церковно-канонічне життя Церкви повинно базуватися на догматично-канонічних засадах Православної Церкви. Порушення цих основ вносить хаос у життя Церкви “(http://www.orthodox.pl/komunikat-kancelarii-sw-soboru-biskupow-7/).

“Про обов’язкове “узгодження” з іншими Церквами не йдеться. Очевидно, що Вселенський Патріарх діє відповідно до канонів (а саме на важливості проходження канонам заявляє Польська Православна Церква). Тому висновки, зроблені УПЦ (у єдності з Московським Патріархатом – ред.) є передчасними. Коли Вселенський Патріархат проінформує всі Церкви про українське питання, Синод Вселенського Патріархату прийме рішення про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні”, – сказав Р. Павленко агентству.

Нагадаємо, 19 квітня депутати Верховної Ради проголосували за постанову щодо звернення президента до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні.

17 квітня президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української Помісної Автокефальної Церкви.

Священний Синод Вселенського Патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України щодо надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні, а також вирішив почати процедуру, необхідну для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

Вселенському Патріарху були також передані звернення від єрархів українських православних Церков щодо надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні і постанову Верховної Ради про підтримку звернення президента України.

Comments are closed.