У підземеллях вінницького монастиря капуцинів сьогодні презентували виставку вітражів польського митця Адама Сталони-Добжанського. Поглянути на “Сотворіння світла” можна буде до вересня, після чого роботи повезуть до інших країн, повідомляє КІРІОС з посиланням на vezhavnua.

Власне, на виставці представлені не самі вітражі, а їхні репродукції – на 60 полотнах розмістили картини, що точно повторюють вітражі, які можна побачити у 200 храмах Польщі. Аби створити ефект справжніх вітражів, полотна підсвітили позаду і, власне, це все світло, яким забезпечене підземелля. Для атмосферності, у підвальних приміщеннях ще й постійно грає духовна музика.

Адам Сталони-Добжанський – польський художник та графік, реставратор пам’яток мистецтва. Народився у 1904 році у м. Мена (нині Чернігівська область). Його батько, Фелікс Сталони-Добжанський, був польським шляхтичем, а мати, Анна Коваленко, була українкою та походила з родини, яка зберігала давні українські традиції.

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”ap8j6cscrq” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”pg4ql5auy” data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_gallery shortcode_id=”q4jv21bpg” layout=”hover” hover_pause=”5″ animation_delay=”0″]17642|http://religionpravda.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/винница-витражи5-150×150.jpg,17638|http://religionpravda.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/винница-витражи1-150×150.jpg,17643|http://religionpravda.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/винница-витражи6-150×150.jpg,17641|http://religionpravda.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/винница-витражи4-150×150.jpg,17640|http://religionpravda.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/винница-витражи3-150×150.jpg,17639|http://religionpravda.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/винница-витражи2-150×150.jpg,17637|http://religionpravda.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/винница-витражи-150×150.jpg[/cmsmasters_gallery][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Власне це і знайшло відображення у роботах Адама – його робота часто поєднує  іконографічні традиції Візантійського Сходу та латинського Заходу. За життя Адам Сталони-Добжанський створював вітражі для католицьких костелів, православних церков, храмів євангелістів.

До речі, творчість митця довгий час була заборонена через цензуру, яку наклав комуністичний режим Польщі.

“Сотворіння світла” лише нещодавно показували у Сербії, Франції, Польщі та інших європейських країнах, а вже сьогодні, 18 травня, виставка вперше презентується в Україні у такому масштабі.

Декілька років тому у Вінниці вже показували колекцію вітражів Адама Сталони-Добжанського, однак тоді їхня кількість була значно меншою. До речі, настоятель храму капуцинів і сьогодні вагається назвати точну кількість репродукцій, які розмістили у трьох залах підвального приміщення храму.

– “У нас є 35 великих полотен, які 3,5 метри заввишки, і ще 25 менших полотен. Творчість Адама поєднує Схід і Захід. Коли він почав творити вітражі, то застосовував канони східних церков, однак, з іншого боку, є те, що характерно для західного мистецтва, наприклад, присутній певний кубізм в іконах”, – розповів настоятель Вінницького храму капуцинів отець Костянтин Морозов.

За його словами, ідея такої виставки виникла в онука Адама, який пам’ятав ще, як творив дід. Тому він вирішив зібрати вітражі та представити Адама Сталони-Добжанського світу. Оскільки Адам Добжанський творив у різних храмах, тому було вирішено зробити певні репродукції зі спеціальних матеріалів для того, щоб можна було відтворити ефект вітражів і також бути мобільним та переїжджати з країни в країну.

Організатори ж зазначають, що поява виставки у нашому місті стала можливою завдяки співпраці між Вінницьким монастирем капуцинів, Генеральним Консульством Республіки Польща у Вінниці та Центром історії Вінниці за сприяння Вінницької міської ради. До речі, усі вони відвідали відкриття виставки та пройшлися підземеллями монастиря.

– Ця виставка є, можливо, тією перлиною, якої не вистачало “мушлі”. Можливо, цей концепт місця, де можна експонувати вітражі, може стати визначальним для майбутнього використання цього приміщення. Нехай це буде зона, де вони будуть постійно виставлятися, і не обов’язково винятково роботи Адама Сталони-Добжанського. Це така ідея показати, що цей простір може бути цікавим не лише для тематичних екскурсій, а може стати багатофункціональним мистецьким простором. Звичайно, з певними обмеженням, адже це територія діючого монастиря капуцинів. Однак досвід співпраці показує, що власники цього приміщення відкриті до багатьох експериментів, – розмірковує керівник “Центру історії Вінниці” Олександр Федоришен.

У темі виставки вплетені мотиви, які говорять про світло, життя, смерть та воскресіння Ісуса Христа, зображення Богородиці та інших святих. На багатьох із них є цитати із Євангеліє латиною, польською та старослов’янською мовами. За життя Адам Сталони-Добжанський створив понад 200 композицій.

Насправді, репродукції дуже якісні, адже щойно заходиш у підземелля – перші секунди важко зрозуміти, що перед тобою не скляні вітражі, а полотна. Успішність цього мистецтва підтверджують ще й постійні виставки по всьому світу.

– У 2013 році у нас була частина цієї виставки в дещо іншому форматі. Однак цей оновлений вигляд вперше показують саме у нас, у Вінниці. Мене особисто вразило саме поєднання світла з архітектурою наших підвальних приміщень. Справа в тому, що тут раніше було атомне бомбосховище, тому багато чого було змінено та знищено, але ми це все відновлюємо поступово. Коли прийшло це “світло” – ніби вітражний собор увійшов в наші стіни. Я просто знаю свої підвали і як вони виглядають, і раптом заходжу та нічого не впізнаю, тому що тут є казка і ти ніби дійсно входиш у світло, – додав Костянтин Морозов.

До речі, серед усіх вітражів помітно виділяється один, де говориться, що Ісус Христос є світлом. Нам розповіли, що саме цей вітраж намагалися підсвітити більше, ніж інші.

У Вінниці виставка “Сотворіння світла” триватиме до вересня, а після того вирушить до Румунії.

Comments are closed.