У неділю у місті Покровськ (колишній Красноармійськ – ред.) на Донеччині після проведення богослужіння з нагоди Дня Святої Трійці пройшла Хресна Хода на підтримку автокефалії Української Церкви. Під час промови священики засуджували дії РФ, яка через УПЦ МП намагається розділити українське суспільство. Про це “Релігійній правді” повідомив настоятель місцевої парафії УПЦ КП отець Роман.

“Україна вистараждала цю Автокефальну Церкву, – почав свою розповідь священик. –  Тому зібралися прихожани УПЦ КП, активісти, волонтери, військові і пройшли Хресною ходою до місця будівництва майбутнього храму. Все було гарно. Звичайно, деякі люди раділи цій ході, але деякі ледь не плювалися у наш бік”.

У заході прийняло участь близько 100 людей.

“Для прифронтового міста це багато, враховуючи те, що у місті близько 40% населення – достатньо радикально налаштовано по відношенню до України. Покровськ називають воротами Донбасу, – розповідає отець Роман. –  У 2014 році тут було багато сепаратистів, вони вивішували російські прапори. Нещодавно громада захотіла Українську Церкву, бо Московський Патріархат не відспівував наших військових. Якось дівчина зайшла до церкви УПЦ МП в одязі з національними кольорами. Настоятель її вигнав з храму. Патріоти бачили цю ситуацію”.

За словами священика, до останнього часу у Покровську не було жодної парафії УПЦ КП.

“Нам, стиснувши зуби, виділили якесь непристосоване приміщення, де ми зараз служимо. Навіть з ним зараз є проблеми, – продовжує отець. – Ми звернулися до мера, щоб нашій громаді надали землю. Він, до речі, тоді сказав, мовляв, добре, без проблем. І почалося… Закінчилося тим, що ми тричі до нього зверталися, а він тричі обманював нас”.

Проти виділення землі під будівництво першого храму УПЦ КП у Покровську почали збирати підписи.

“Почалося нагнітання. Мовляв, люди проти. Зрештою, мер сказав, що біля міськвиконкому надасть землю під храм. Не дав. Каже, це не я – усі депутати проти, – розповідає настоятель парафії УПЦ КП. – Знову написали заяви, підключили вже АТОвців, ветеранів, волонтерів. Після нам запропонували землю десь на околиці міста. Хоча обіцяли в центральній частині. Я вам скажу, 99% місцевих депутатів виступали проти виділення. А вони усі, як сказав нам один з депутатів, підконтрольні меру”.

Проте після чергового мітингу, з четвертої спроби депутати попередньо таки надали ділянку у парковій частині міста.

“Не в центрі, але вже і не околиця. Але це тільки попередньо. Бо маємо пройти ще громадську раду, яка підконтрольна меру. А потім ще одна сесія. Сподіваємося, що палки в колеса нам не будуть ставити. Спротиву зараз трохи менше стало, – каже отець Роман. – Насправді дуже боляче за цим усім спостерігати. Московський патріархат нехтує тими військовими, зневажає їх, були такі випадки, що ми на вулиці відспівували вбитого воїна, бо у нас приміщення… Туди соромно занести людину, аби провести в останню путь”.

За його словами, коли АТОвці запитали мера Покровська, чи любить він Україну, чіткої відповіді ніхто від очільника міста так і не почув.

“Мер сказав, мовляв, ви ж розумієте – мій електорат у Московському Патріархаті”, – завершив священик.

“РЕЛІГІЙНА ПРАВДА”

Comments are closed.