З Російською Православною Церквою намагаються дружити не тільки силовики, а й кримінальні авторитети, а Патріарх Кирило свого часу був ділком і пристосуванцем. Про це в інтерв’ю для блогу “Філософ з великої дороги” заявив російський журналіст, релігієзнавець, колишній заступник керівника Місіонерського відділу Тульської єпархії РПЦ Валерій Отставних.

На питання, звідки у колишніх російських військових, співробітників МВС і КДБ прагнення йти в священнослужителі, журналіст відповів, що “не помічав, щоб це було масовим явищем. Особливо якщо говорити про колишніх співробітників КДБ”.

“А те, що силовики тягнуться до РПЦ, це помітно. І я думаю, що справа тут навіть не в примушенні, – каже Отставних. – По-перше, як військові вони відчувають силу і розуміють, що релігія має силу часом більшу, ніж сила ПЗРК або танкових армад, вона може спонукати людину до героїчних вчинків, засновану на сверхмотіваціі. Сильних поважають, до них тягнуться. До речі, з РПЦ намагаються дружити не тільки силовики, а й кримінальні авторитети. Все з тієї ж причини. Відчувають силу”.

За його словами, те ж стосується і російських силовиків і бандитів, що, на його думку, часто одне і те ж саме.

“І ті, і інші хочуть знайти моральне виправдання своїй «роботі». Особливо після пограбувань або відряджень в «гарячі точки». Виправдати свої вчинки, отримати відпущення гріхів. Це теж тягне до храмів людей, які тримали зброю і вбивали. Для них РПЦ – це свого роду терапія. До речі, як нам говорить класичне релігієзнавство, психотерапія – одна з найважливіших функцій будь-якої релігії”, – розповідає журналіст. 

На питання, чому вийшло так, що нинішній Патріарх Кирило свого часу різко перекочував з ліберальних кіл Церкви до затятих традиціоналістів, журналіст відповів, що очільник РПЦ не був ані лібералом, ані традиціоналістом.

“Він був ділком і пристосуванцем. У ньому не було внутрішнього духовного стрижня. Він, безумовно, будучи дуже добре теологічно підготовленою людиною, був тим богословом, про яких батьки говорили, мовляв, не той богослов, хто багато знає, а хто живе у Христі, «хто правильно молиться, той і богослов». Він був вченим, теологом, але богословом у високому розумінні цього слова – навряд чи”, – продовжує релігієзнавець.

На його думку, над Патріархом Кирилом завжди тяжіли політика і гроші. І вони, в кінці кінців, і перемогли в ньому “того геніального ведучого” програми «Слово Пастиря».

“Плюс спокуси розкішшю Заходу в тривалих відрядженнях (він довгий час був Головою відділу зовнішніх відносин РПЦ, таким собі главою «церковного МЗС»). Ми всі гнали думки про те, що Кирило міг бути замішаний в отриманні прибутку від торгівлі горілкою і тютюном, але він повністю «розчохлився», коли став Господарем РПЦ, все нутро вилізло назовні, від «зникаючих» годинників «Брегет» і нанопилу, до інквізиційного процесу над «відьмами» з «Пуссі Райот» і підтримки зовнішніх військових агресій Путіна. Так що він не став «традиціоналістом». Він змінив «маску», «личину», «тренд». Сьогодні затребувані «патріоти», «державники», «духовноскріпителі». Ось він і відповідає”, – сказав Валерій Отставних. 

Comments are closed.