Держдепартамент США у вівторок опублікував чергову щорічну доповідь про релігійні свободи у світі, в якому влада США звинуватила Росію в затриманнях і штрафах по відношенню до представників релігійних меншин, пише російський Інтерфакс.

“Органи влади продовжили затримувати і штрафувати членів груп і організацій релігійних меншин за підозрою в екстремізмі”, – йдеться в документі.

Також держдеп в доповіді згадує, що Верховний суд Росії визнав незаконною діяльність “Свідків Єгови”, організація включена в число екстремістських.

Американське зовнішньополітичне відомство пише, що в різних містах країни “владиа розпускала або ліквідувала об’єднання релігійних меншин, часто на підставі того, що ті здійснювали” екстремістську діяльність “.

Держдеп звертає увагу на те, що влада в Росії визнавала винними і штрафувала ряд осіб за публічні виступи, які, “як вона (влада – ІФ) заявляла, були образливі для віруючих”.

“Поліція продовжила проводити обшуки в приватних будинках і в культових будівлях представників релігійних меншин, заважаючи релігійним службам”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, в Держдепі підкреслюють, що влада в рамках “пакета Ярової” продовжила переслідувати осіб окремих віросповідань.

Місцева влада, стверджується в доповіді, продовжує створювати перешкоди для організації релігійними меншинами придбання землі і надання права на будівництво культових будівель.

“Як і в попередні роки, уряд надавав привілеї РПЦ, які не надаються ніяким іншим церковним або релігійним об’єднанням, включаючи більш широкий доступ до державних установ, таким як школи, лікарні, в’язниці, а також поліції і озброєним силам”, – наголошується в доповіді.

У доповіді говориться, що російська влада оштрафувала і депортувала ряд іноземців, зайнятих в релігійній діяльності, в тому числі рабина, чотирьох корейських баптистів і громадянина Індії – пастора-п’ятидесятника.

Поряд з цим, як відзначають укладачі документа, неурядові організації в Росії в 2017 році відзначили зниження числа випадків прояву насильства, пов’язаних з релігійною приналежністю.

Comments are closed.