Створення Української Помісної Церкви спричинить ментальне відродження української нації, політичний, економічний та соціальний розвиток. Зокрема, мінімізується ідеологічний і економічний вплив Росії, тому представники Патріарха Кирила відкрито об’їжджають глав Помісних Церков, щоб схилити їх до ідеї невизнання нашої автокефалії. Про це український релігієзнавець, професор Олександр Саган розповів в інтерв’ю виданню “Остров”.

“Я впевнений в цьому на 90%, що ми отримаємо автокефалію. При цьому ми спостерігаємо, як Москва намагається тиснути, – каже Олександр Саган. – Зокрема, представники Патріарха Кирила відкрито об’їжджають глав помісних Церков, щоб схилити їх до ідеї невизнання нашої автокефалії. Це цілком очікувана позиція. Москва боїться втратити свої символи, історичну лінію, оскільки точкою відліку Російської Православної Церкви є 1448 рік, а не 988. І Росія буде жорстко боротися за свої, придумані нею символи”.

За словами професора, сам Патріарх Кирило неодноразово говорив, що вони не можуть “поступитися Дніпровської купіллю, цим символом Хрещення 988 м” або «Київ – це духовна колиска святої Русі, як Мцхета для Грузії або Косово для Сербії».

“Способів впливу з боку Москви багато. Є моральний, економічний, політичний тиск. Для них це принципове питання в силу ставлення до символів історії і імперії, які вони намагаються відродити”, – каже релігієзнавець. 

Московський патріархат (РПЦ – ред.), за його словами, претендує на те, що Україна – її канонічна територія, а визнання світовим православ’ям Української Помісної Православної Церкви позбавить Москву цієї ілюзії і можливості впливати на релігійні процеси в Україні.

“Маючи автокефалію, ми стаємо суб’єктом міжхристиянських і міжцерковних відносин в міжнародному церковному праві. Визнання нашої автокефалії вводить нас в коло тих Церков, які вирішують стратегію розвитку Вселенського православ’я в цілому. На сьогодні в диптиху (списку) 14 взаємовизнаних Церков. Ми будемо п’ятнадцяті”, – розповідає український релігієзнавець.

На думку Олександра Сагана, маніпуляцією є також твердження, що УЦП МП вже має достатній статус незалежності і ніяких змін не потрібно.

“Але згідно з православними канонами, є два статуси православної Церкви – автономія і автокефалія. Обидва ці статуси повинні бути документально підтверджені та внесені в список (диптих) православних Церков. УПЦ МП немає в цих списках. Отже, вона є лише об’єднанням єпархій МП (РПЦ – ред.) на території України, як це неодноразово підкреслював Константинопольський Патріарх”, – твердить професор. 

Він впевнений, що з точки зору канонів, формальної логіки й моралі – ризиків не може бути за визначенням.

“Тому що є віруючі УПЦ МП, які вважають себе «канонічними», і, слідуючи їхньою логікою, «неканонічні» – це парафіяни Київського Патріархату і Автокефальної Церкви. І як тільки останні отримують “статус канонічності”, то всі повинні радіти, бо як “усі врятуються”. Але радітимуть віруючі люди. А на практиці, ми стикаємося з “поняттям” політичного православ’я, сильно розвиненого в Україні. Його відмінність в тому, що воно спрямоване не на порятунок душі, а на збереження російської імперії, ідеї “русского міра”. І Помісна церква для них – це удар по імперії, останній розрив з минулим СРСР. Не виключено, що прихильники “політичного православ’я” можуть організовувати заворушення. До речі, в базі “Миротворця” вже є ряд священиків УПЦ МП, які налаштовані проти Помісної Церкви”. – говорить Олександр Саган. 

На його думку, автокефалія згуртує суспільство.

“Створення Української Помісної Церкви спричинить ментальне відродження української нації, політичний, економічний та соціальний розвиток. Зокрема, мінімізується ідеологічний і економічний вплив Росії. Церква повинна перестати бути ідеологічним провідником ідей «русского міра». Коли ми це відітнемо, то Церква стане частиною живого національного організму, як це було в Україні до приходу сюди Московського Патріархату”, – завершив релігієзнавець. 

Comments are closed.