Найстарша і найважливіша в англіканстві Кентерберрійська єпархія зобов’язала своїх священиків інформувати парафіян, що приходять на сповідь, що їх зізнання в гріхах сексуального характеру та інших злочинах можуть мати юридичні наслідки, повідомляє Седмиця.

Згідно з новим повчанням для священиків, виданим Кентерберійською єпархією, священик перед сповіддю зобов’язаний оголосити наступне попередження:

«Якщо в своїй сповіді ви торкнеться будь-якого питання, що викликає обґрунтовану тривогу з приводу безпеки і благополуччя вас самих чи для інших осіб, я зобов’язаний передати цю інформацію відповідним державним службам, а це означає, що я не можу зберегти її в таємниці».

Джуліан Хілз, секретар єпархії, повідомив в своєму інтерв’ю газеті The Telegraph, що ця настанова була підготовлена ​​після цілого ряду неприємних випадків в церкві.

Наприклад, священику через сповідь стало відомо про здійснений і триваючий злочини, і збереження таємниці робить його співучасником злочину за законом, а отже, ставить його самого і єпархію в цілому перед нерозв’язними дилемами юридичного і морального характеру.

«Ось чому спеціальна група духовенства в єпархії, яка розглянула це питання, прийшла до висновку, що священикам потрібно надати опору у вигляді настанови, щоб вони знали, як діяти в тих випадках, коли таємниця сповіді входить в конфлікт з обов’язком охороняти життя і здоров’я людини», – сказав Хілз.

Мета авторів настанови, за його словами, полягала в тому, щоб «застерегти сповідальників від зізнань, які можуть пошкодити правовому статусу священика, зробивши його співучасником злочину».

Дане повчання входить в протиріччя з давньою християнською традицією, що вимагає від священиків зберігати таємницю сповіді.

Comments are closed.