Під час чемпіонату світу з футболу, який має розпочатися в Росії, члени бразильської збірної будуть змушені відмовитися від досі практикованих релігійних жестів, пише Credo.

Як повідомляється, тренерський штаб заборонив спільну молитву як на полі перед початком гри, так і в готелі. Своє рішення керівництво обґрунтовує тим, що прагне в цей спосіб уникнути непотрібних напружень у кадрі, повідомляє КАІ.

Чимало футболістів у Бразилії — члени п’ятидесятницьких церковних спільнот, католики там у меншості. Нові, суворі внутрішні розпорядження будуть застосовані під час суботнього товариського матчу зі збірною Австрії у Відні.

Найбільші зірки футболу не бояться маніфестувати свою прив’язаність до віри в Бога. У попередніх розіграшах Кубка світу футболісти часто використовували релігійні символи.

Зірка бразильського футболу, 26-річний Неймар, прославився пов’язкою на лобі з написом «100% Jezus!», що не сподобалося діячам МОК під час Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро в 2016 році.

Кілька років тому ФІФА була змушена видати заборону на такі «маніфестації» під час Чемпіонату світу з футболу. На попередні ігри за Кубок світу їздили душпастирями євангелікальні пастори. Наприклад, захисник Лусіо, який грав також у командах «Баварія» та «Інтарнаціонале» в іграх 2002, 2006 і 2010 років, брав із собою свого особистого пастора.

Була у звичаї також спільна молитва футболістів під час тренувань, перед виходом на поле і по завершенні матчу. Це не перешкоджало іншим членам збірної. Суворі внутрішні приписи Бразильської конфедерації футболу вже набрали чинності.

Як підкреслюється, конфередація не цікавиться приватним життям гравців, однак відтепер виступи на Мундіалі та робота в команді повинні стати «світськими».

Попри це, у роздягальні перед виходом на поле гравці будуть спільно просити Бога про опіку над командою. Це звичай, який переростає персональну конфесійну приналежність кожного окремого гравця. Те, що всі можливі сфери людського буття позбуваються релігійності, навряд чи когось нині здивує. Хтось поступається під жорстким тиском, а хтось і добровільно міняє моральні «правила гри».

Наприклад, у матчі в Дубліні, де збірна Ірландії зустрілася зі збірною США в товариському матчі, обидві команди грали у футболках із «веселковими» номерами. Таким чином вони висловилися «за права ЛГБТ-спільноти».

Comments are closed.