Уряд Австралії ухвалив 7 червня 2018 року закон, який позбавляє кримінальної відповідальності та покарань священиків у столичній Канберрі, якщо вони не бажають порушувати таємницю сповіді в справах стосовно сексуальних зловживань, пише CREDO.

Нові повороти у законодавстві викликають сумніви особливо у місцевого єпископату.

В Австралії триває боротьба за Таїнство Сповіді.

У березні наступного року стане чинним закон, на підставі якого священики можуть опинитися перед судом за збереження таємниці сповіді, якщо справа стосується сексуальних зловживань.

“Цей закон незрілий і нерозсудливий, викликаний найімовірніше бажанням покарати Католицьку Церкву без належного дослідження наслідків такого рішення”, – каже архієпископ Марк Колрідж, голова Конференції єпископату Австралії.

Митрополит Брісбена також побоюється того, що новий закон може викликати ефект доміно і спровокувати подібну легіслатуру в інших штатах.

Ієрарх звертає увагу, що цей закон базується на гіпотетичному уявленні про сповідь, яке не бере до уваги дійсності цього таїнства як привілейованої зустрічі між покутником і Богом. У свою чергу, архієпископ Гоулберна Крістофер Проус стверджує, що влада порушує релігійну свободу, встановлюючи себе експертом у справі сповіді і при цьому не поліпшуючи безпеку дітей.

“Хіба той, хто скоїв сексуальний злочин щодо дитини, прийде на сповідь до священика, знаючи, що той зголосить його на поліції?”, — запитує архієпископ Проус.

Якщо таємницю сповіді скасують, вважає він, то автоматично зникне можливість того, що таку людину в ході сповіді можна буде переконати добровільно зголоситися владі і що вона насправді це зробить.

Comments are closed.