Відомий український релігієзнавець Олександр Саган у коментарі “Релігійній правді” дав оцінку доволі різкій заяві Вселенського Патріарха Варфоломія стосовно того, що “Константинополь ніколи не визнавав церковної влади Москви над Україною”.

“Це знакова заява. Вселенський Патріархат вчергове підтвердив своє бачення ситуації в Україні, що склалася відносно розвитку тут православ’я. Він підтвердив, що має право вирішувати це питання. І буде його вирішувати. Момент вони оберуть самі. Їх не можна ані зупинити, ані підштовхнути, – висловив думку Олександр Саган. – Це знаково навіть тому, що заява була зроблена відразу після поїздки ієрархів УПЦ МП за кошти Вадима Новинського до Вселенського Патріарха. Це сигнал, куди рухається ситуація і як у Константинополі її взагалі розцінюють”.

За словами релігієзнавця, зараз триває робочий процес і не виключено, що на найближчому засіданні Синоду Вселенського Патріархату 10-12 липня “українське питання” буде поставлене на голосування.

“Не виключено, що голосування з питання української автокефалії може відбутися на найближчому Синоді у липні або на будь-якому наступному Синоді”, – заявив він.

Втім, Олександр Саган вважає, що Москва робить не менш різкі заяви .

“Заява митрополита РПЦ Іларіона (Алфєєва) про можливе кровопролиття у зв’язку із отриманням Томосу – це теж дуже жорстка відповідь на усі прагнення Вселенського Патріархату створити в Україні Єдину Помісну Церкву. Вона показує, наскільки далеко готовий піти Московський Патріархат у відстоюванні своїх інтересів в Україні. Але Москва вже зрозуміла, що цей процес зупинити не можна і переробляє сценарій: нині в хід пішла дискредитація ідеї автокефалії Української Православної Церкви”, – завершив Саган.

Нагадаємо, як писала “Релігійна правда”, 1 липня Вселенський Патріарх Варфоломій заявив під час поминального богослужіння з нагоди 40-го дня від упокоєння митрополита Перги Євангела, Константинополь ніколи не видавав дозволи передавати території України будь-кому, крім права хіротонії Київського митрополита в Москві на умовах його обрання соборно в Києві на місцевому Соборі і при безумовній згадці Вселенського Патріарха.

“РЕЛІГІЙНА ПРАВДА”

Comments are closed.