26 липня на території Михайлівського Золотоверхого монастиря відбулося освячення та вручення нових підрясників для військових священиків Української Православної Церкви Київського Патріархату, котрі перебувають на посадах у військових підрозділах силових структур України, інформує прес-служба УПЦ КП.

Під час чину освячення також молились Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній та намісник Золотоверхої обителі архієпископ Вишгородський Агапіт.

Святійший Патріарх Філарет, освятивши підрясники, наголосив на важливості місії капеланів серед українських військових.

«Служіння військовим є не менш важливим, ніж служіння на парафії. Тому що відбувається воно в незвичайних умовах – в умовах війни. Ви повинні надихати наших воїнів, щоб вони вірили у Божественну допомогу, щоб вони покладали свою надію не тільки на зброю, а й на Бога, який укріпляє дух. Бо у кожній війні перемагає дух, а не зброя. Бо зброя у руках легкодухого може бути недієвою, а палиця чи камінь у руках сильного духом може зробити більше ніж зброя. Ви озброюєте наших захисників на сході духом», – наголосив Предстоятель Церкви.

Святійший Владика благословив капеланів, присутніх на церемонії та вручив кожному з них новий підрясник.

Голова Синодального управління військового духовенства митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан пояснив ідею пошиття підрясників оливкового кольору тим, що саме такий колір використовують військові Національної гвардії. Такий колір придатний також і для капеланів, котрі працюють з військовими Збройних Сил України.

На церемонії вручення також був присутній головний меценат проекту «Підрясник для капелана» – настоятель парафії Святителя Миколая (м. Філадельфія, США) прот. Богдан Згоба, стараннями якого українські капелани отримали однострої. Отець Богдан розповів, що ідея пошиття підрясників оливкового кольору для капеланів не нова – це бажання бути всім військовим священикам в однострої.

На завершення урочистостей п. Сюзанна Гузь, віце-президент парафії Святителя Миколая (м. Філадельфія, США), презентувала гуманітарну місію ТІР, засновником якої вона є. Вона наголосила, місія ТІР має на меті об’єднати зусилля громадян США та спрямувати на підтримку капеланства в Україні та благодійну діяльність.

Comments are closed.