Представникам російського духовенства надали поради щодо подачі матеріалу у блогах, зовнішнього вигляду та тематики випусків. Сам відеоблогінг у пам’ятці названо «новітнім видом апостольства», пише Кіріос з посиланням на РІСУ.

Відповідну пам’ятку розміщено на сайті Синодального відділу із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ РПЦ.

«Представники духовенства не завжди мають доступ до грамотних консультацій експертів, тому вибудовують стратегію розвитку влоги на свій розсуд, що призводить до серйозних помилок і прорахунків», – зазначають автори документу.

Також у пам’ятці нагадують, що «систематична відсутність часу у священиків для відеоблогінга» ускладнює приріст аудиторії і активність на каналі, що позначається на ефективності «інтернет-місії».

При цьому автори документу застерігають священників-блогерів від марнославства, «яке виражається в гонитві за рейтингом і залученні уваги до своєї персони, що може підштовхнути автора до маніпулятивних практик, що провокують широку аудиторію на емоції і прояв активності на каналі (хайп, клікбейт, тролінг і т.д.)».

Зазначається, що священникам дозволяють у відеоблогах «вираз емоцій, самоіронію, добрі жарти, помірну жестикуляція і інші невербальні способи комунікації».

«Оперування біблійними цитатами, особливо в середовищі, де Святе Письмо не є авторитетним джерелом, теж не матиме належного ефекту, тому потрібно вчитися обґрунтовувати свою думку на прикладі субкультурних особливостей глядачів», – йдеться в пам’ятці.

Недопустимими для священиків автори документу називають такі «тренди нецерковного відеоблогінга», як «ненормативна лексика, непристойності, еротика, пустослів’я, лицедійство, образлива поведінка, приниження гідності людей, демонстрація сцен насильства, поширення наклепів і іншої неперевіреної інформації».

Щодо зовнішнього вигляду відеоблогера, то автори пам’ятки радять з’являтися у кадрі «як мінімум в підряснику або навіть в рясі, бажано з наперсним хрестом». В окремих випадках, відеоблогеру (якщо він не монах) дозволяється бути в світському одязі, «якщо того неодмінно вимагають тематика або обставини, в яких було зроблено запис».

«В подібних випадках не може бути мови ні про яку анонімність: підписники та гості каналу повинні знати, хто перед ними, з якої він єпархії і т.д.» – наголосили автори документу.

Comments are closed.