Міністерство закордонних справ РФ направило в посольство Греції ноту з проханням дати роз’яснення з приводу труднощів з видачею віз священикам РПЦ, заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, пише російський Інтерфакс.

“Ми бачили матеріали “Царгорода”, публікацію в соцмережах. Ми направили відповідну ноту в посольство Грецької Республіки в Москві з проханням роз’яснити ситуацію, підтвердити або спростувати, дати якісь роз’яснення з цього приводу”, – сказала Захарова на брифінгу у Москві .

“Ми, відповідно, зараз очікуємо реакції грецької сторони”, – додала вона.

“Міністерство закордонних справ завжди уважно відстежує ситуацію з видачею віз російським громадянам. Звичайно, будь-яка дискримінація з видачею віз, за національною, професійною, релігійною ознаками, є неприпустимою”, – сказала М. Захарова.

Нагадаємо, 6 серпня колишній керівник прес-служби Патріарха Кирила, настоятель храму Святої Тетяни при МДУ протоієрей Володимир Вигилянський повідомив, що зіткнувся з небажанням уряду Греції надавати довгострокові візи священикам.

“Ми отримали в візовому центрі паспорти з візами – дружині дали на три роки, а мені – лише на місяць. Я запитав дівчину, яка нам видавала паспорти, чому так? Дівчина відповіла: “Даремно ви написали, що ви священик. Якби написали, що пенсіонер, то дали б на три роки”, – розповів отець Володимир у листі послу Греції в РФ Андреасу Фріганосу, яке опублікував на своїй сторінці у Ffcebook.

За словами священика, з такою ситуацією він зіткнувся вперше за 25 років, протягом яких багаторазово отримував тривалі візи в шенгенську зону, оформляючи їх через консульства Франції, Італії, Німеччини, Швейцарії та кілька разів через консульство Греції.

За відомостями ігумена Агафангела, грецька влада намагається обмежити відвідування кліриками з РФ Святої Гори Афон – нещодавно вони відмовили у візі деяким 4 монахам РПЦ, які оголосили про свій намір відвідати Афон. Виселених з Греції російських дипломатів Афіни, крім іншого, звинувачували в спробах політизації Афона.

Михайло Тюренков з подивом констатує, що Греція – багаторічний член НАТО і ЄС – зробила вибір на користь Заходу, і закликає Росію чинити цьому якийсь опір.

Comments are closed.