Патріарх Кирило (Гундяєв) назвав себе найбільш вільним керівником Церкви в Росії в історії, а інформація про те, що він діє за вказівкою влади, за його словами, не відповідає дійсності. Про це глава РПЦ заявив 5 вересня в Петербурзі на зустрічі з делегацією Фінською Євангельсько-Лютеранської Церкви, передає credo.press та РБК.

У західних ЗМІ, за словами Патріарха, «політизують» тему взаємин Церкви і влади «і мало не домовляються до того, що Патріарх Кирило не вільний і діє так, як йому говорить Путін».

«Ось хотів би сказати, що Патріарх Кирило сьогодні вільний так, як ніхто ніколи в російській церкві не був вільний», – заявив Патріарх.

Він додав, що не знає, чи вільні глави інших православних Церков в тій же мірі. РПЦ вперше за свою історію «абсолютно вільна від будь-якого політичного впливу в країні», підкреслив Патріарх.

Він зазначив, що з президентом Володимиром він знаходиться «в доброзичливому діалозі», Путін його розповіді про справи Церкви «завжди якось дуже позитивно сприймає».

Достовірно невідомо, на яку публікацію «західних ЗМІ» відповідає Патріарх. Тема взаємин президента і Патріарха піднімалася в деяких виданнях в 2016 та 2017 років роках. Так, в «Forbes» виходила публікація про зустріч Патріарха Кирила і Папи Римського з точки зору геополітики. У виданні «Religion and Politics» виходила стаття «Російська православна церква: союзник Путіна або незалежна сила?»

У 2016 році Путін говорив, що у нього і Патріарха Кирила «дуже близькі» погляди, тому він часто погоджується з Патріархом.

«Від нього дуже багато можна почерпнути, і його порада для мене багато значить», – зазначав Путін.

Comments are closed.