Генеральне консульство Греції в Санкт-Петербурі, скоріш за все, відмовило у візі керуючому справами Московської Патріархії митрополиту Варсонофію (Судакову), який мав намір відвідати Святу гору Афон, повідомляє кореспондент «Credo.Press» з посиланням на грецьке агентство церковних новин «Romfea», що має репутацію промосковського.

За твердженням агентства, митрополит Варсонофій – друга після Патріарха особа в РПЦ, постійний член її Священного синоду, – «не повірив своїм вухам», коли дізнався, що йому не надали візу для паломництва на Афон.

На думку грецької влади, російські спецслужби «під церковним прикриттям» давно перетворили Афон в важливий оперативний вузол, через який вони намагалися надавати вигідний їм вплив на міжнародну церковну політику, дестабілізувати ситуацію в Греції і сусідніх країнах.

Ряд вищих російських чиновників і олігархів входили в так званий «Афонський клуб», який проводив на Святій горі закриті зустрічі, на яких обговорювалися різні кримінальні питання.

За словами офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової, відомої своїми агресивними висловлюваннями на адресу країн Заходу, Москва офіційно зажадала від Греції роз’яснень у зв’язку з практикою відмови у візах представникам РПЦ, яка виникла влітку нинішнього року.

Дипломатичні відносини між Грецією і Росією переживають в даний час кризу: нещодавно з Москви був відкликаний в Афіни надзвичайний і повноважний посол Греції в РФ.

Comments are closed.