Московська патріархія має повернутися в питанні про статус Української Церкви до серйозної дипломатії, відмовившись від своїх погроз Константинополю, заявив відомий місіонер РПЦ протодиякон Андрій Кураєв в інтерв’ю НСН 8 вересня, повідомляє credo.press.

Церковна дипломатія вичерпала себе в діалозі з Патріархом Варфоломієм з «українського питання», заявив в той же день глава ВЗЦЗ РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв). В ефірі телеканалу «Росія-24» він підкреслив, що в разі визнання автокефалії Української Церкви канонічне спілкування між Московською патріархією і Константинополем буде розірвано.

Священнослужитель зазначив нелогічність дій керівництва РПЦ:

«Ситуація складається таким чином, що Константинополь нас ні в чому не звинувачує. Ні в єресі, ні в розколі… Тобто, право зробити перший залп і отримати сумну славу зачинателів війни Константинополь надає нам, а ми з задоволенням йдемо на цю провокацію, що дуже сумно. І найсмішніше – без участі українців. Патріарх Кирило в Константинополь не взяв митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Вчора було засідання Вищої Церковної Ради РПЦ, сьогодні нібито Священного Синоду, який ухвалив заяву щодо України. А митрополита Онуфрія немає, як немає і спроби вести діалог з Константинопольськими екзархами», – здивувався Кураєв.

Протодиякон вважає, що питання про надання Українській Церкві автокефалії практично вирішене:

«Українська Церква, безумовно, отримає автокефалію – Константинополь до цього веде. Нічого страшного в цьому немає. Питання в тому, що буде після. Є три варіанти можливої ​​реакції нашої церкви. Перший: можна випередити Константинополь і цей подарунок вручити Києву з наших рук, але на наших умовах. Це був би найкрасивіший і вірний хід. Утримати все на рівні 1988 р не вдасться. Другий варіант – спільний проект Константинополя і Москви. Можна створити робочу групу, створити дорожню карту і т.д. Дорожня карта дуже потрібна: треба серйозно обговорити статус і права тих громадян України, який захочуть зберегти єдність з Москвою. Третій варіант – війна церков. Виходить, що ми починаємо війну, яку свідомо програємо. Пам’ятайте, як Радянський Союз йшов зі Східної Європи, не обговоривши інтереси своїх друзів і прихильників там. Все обрушилося, ми втекли і нічого у нас там не залишилося. Теж саме сьогодні відбувається в Україні в церковному сенсі», – резюмував протодиякон.

Comments are closed.