На дні турецького озера Ізнік вчені знайшли церкву, збудовану на честь святого Неофіта Нікейського ще близько 390 року н.е.

На опублікованих знімках чітко видно залишки будівлі. Вони перебувають під водою в 50 метрах від берега, повідомляє Сегодня з посиланням на The Sun.

Археологи вважають, що спорудження пішло під воду в результаті землетрусу, який стався в цьому регіоні 740-го року. Храм тоді частково зруйнувався, а згодом руїни затопило і вони опинилися під водою.

На місці озера багато століть назад стояло стародавнє місто Нікея. Знайдений храм міг бути місцем, де проходив Перший Вселенський Собор. Скликав його 325-го року імператор св. Костянтин Великий, вважає Мустафа Шахін, професор археології університету Улудаг в Бурсі.

“Я займався дослідженнями озера Ізнік від 2006 року. Таке чудове спорудження виявив вперше. Коли побачив руїни, які чітко проглядалися в водах озера, я був вражений”, – говорить учений.

Він вважає, що церкву могли побудувати на вершині язичницького храму Аполлона – грецького і римського Бога сонця.

Професор Шахін також сподівається, що за підтримки місцевих чиновників на місці затопленого храму створять перший в Туреччині підводний археологічний музей.

Comments are closed.