«Відразу кілька близьких до Кремля телеграм-каналів всього за одну добу опублікували компромат спершу на митрополита Іларіона (Алфеєва), а потім і на Патріарха Кирила. За їхніми відомостями, в РПЦ зловживають адміністративним ресурсом всередині Росії і службовими повноваженнями за кордоном, що в підсумку може обернутися порушенням кримінальних справ», – повідомляє 11 вересня телеграм-канал« Церквач», пише credo.press.

Найбільш вірогідним фігурантом першого з такого роду справ називають проректора Загальноцерковної аспірантури і докторантури РПЦ професора Дмитра Шмоніна, «якого підозрюють в причетності до фінансових махінацій». Мова може, зокрема, йти про «нецільове» використання державних грантів на розвиток «світської» теологічної освіти в Росії.

За даними «Церквача», за «останні півтора року Патріархом Кирилом і його оточенням були здійснені транзакції з прихованих рахунків РПЦ в швейцарському UBS і Zurich Cantonal Bank в розмірі двохсот мільйонів євро. Зі Швейцарії гроші були спрямовані в Австрію та Італію. У зв’язку з цим Патріарха можуть запідозрити у відмиванні коштів і шахрайстві».

Раніше про наявність швейцарських рахунків Патріарха та інших керівників РПЦ писав у своєму блозі екс-голова Відділу із взаємин Церкви та суспільства РПЦ протоієрей Всеволод Чаплін, який мав протягом кількох років прямий доступ до «секретної церковної інформації».

За словами глави «Асоціації православних експертів» РПЦ Кирила Фролова, витік подібної інформації має на меті «зіткнення Патріарха Кирила, митрополита Тихона [Шевкунова] і Президента Путіна, дестабілізацію церковно-державних і внутрішньоцерковних відносин в Росії».

Comments are closed.