Археологи, які займаються пошуками місця першого дива Ісуса – перетворення води на вино, повідомили, що розкопки тунелів, де відбувалися богослужіння давніх християн, дали хорошу підказку.

Мережу тунелів, які використовували для давньохристиянського богослужіння, знайшли під час розкопок Хирбет-Кани – єврейського села, що існувало у період між 323 р. до н.е. і 324 р. н.е, повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на CNL.

За даними провідного дослідника Тома МакКолла, тунелі були позначені хрестами та грецькою фразою “Ісус – Господь”. Вони також містять вівтар і залишки кам’яних посудин.

“Ми розкрили великий християнський печерний комплекс, який використовувався християнськими паломниками, які приїзжали, щоб вшанувати Ісусове чудо перетворення води на вино. Цей комплекс використовувався у V-VI ст. і продовжував користуватися паломниками у період хрестових походів у XII ст.”, – сказав МакКолл.

Більше того, мережа тунелів узгоджується з паломницькими текстами, що описують поїздки до Кани Галилейської в V-VI ст. н.е.

Згідно з Євангелієм від Івана, Ісус здійснив своє перше чудо на весіллі в Кані, де він перетворив воду в вино.

МакКолл використовував тексти єврейського історика І ст. н.е. Йосипа Флавія, щоб вивчити це питання. “Посилання Йосипа Флавія на Кану Галилейську збігаються географічно з місцем знаходженням Хирбет-Кани і логічно збігаються з його історичним місцезнаходженням”, – стверджував МакКолл.

“У посиланнях на Кану в Новому Завіті і в тодішніх рабинських текстах говориться, що село було єврейським селом, недалеко від Галилейського моря і в районі Нижньої Галилеї. Хирбет-Кана збігається за всіма цими критеріями”, – додав він.

Археолог сказав, що недавні відкриття в Хирбет-Кані також збігаються з показаннями в Біблії.

Ще у серпні 2017 року археолог Йонатан Адлер і його команда казали, що вони знайшли в сучасному районі Ізраїлю старовинну глиняну майстерню, яка, на їхню думку, колись використовувалася для виготовлення кам’яних судин, подібних до тих, які використовувалися на весіллі в Кані.

“Що цікаво, так це те, що вперше у нас є фізичні докази виробництва кам’яних судин тут, в Галилеї”, – повідомляв тоді Адлер.

Comments are closed.