У головному храмі Збройних сил Росії буде фреска з зображенням сюжету “повернення Криму”.

Про це стало відомо під час церемонії закладення каменю на будівництво храму, яка відбулася 19 вересня. На заході були присутні президент РФ Володимир Путін й очільник РПЦ Кирило, повідомляє Церкваріум з посиланням на Комерсант.

Під час церемонії відбулася презентація макету та проекту внутрішнього оздоблення храму. Сама будівля буде вельми потужною: висота центрального куполу – 27 метрів, інтер’єр та екстер’єр з міді, чавунне покриття підлоги, скляний дах. Поруч буде дзвіниця заввишки 75 метрів. Все це буде виконано в темно зеленому, камуфляжному кольорі.

Храм обіцяють збудувати за 2 роки. Архітектори та мистецтвознавці нарікають, що в Росії десятками років не можуть реконструювати пам’ятники культури, а храм для військових зводять “стаханівськими” темпами.

Однак найцікавіше буде у внутрішньому оздобленні храму. Західну його частину, в якій зазвичай розташований вхід, прикрашатимуть фрески, присвячені учасникам збройних конфліктів, в яких брали участь СРСР і Росія після Другої Світової Війни: Корея, В’єтнам, Ангола, Афганістан, Югославія, Придністров’я, Чечня, війна в Грузії, анексія Криму, Сирія.

Як стверджує кореспондент видання, на ескізах були зображені солдати, що йдуть в атаку, а над ними фраза “Світло Христове просвітлює всіх…”.

Патріарх Кирило, який відслужив на церемонії молебень, заявив, що “сьогодні закладений храм в честь нашої перемоги…”. Щоправда, очільник РПЦ не уточнив, яку перемогу він мав на увазі.

Comments are closed.