Головний “храм збройних сил” Росії, будівництво якого розпочали в парку “Патріот” під Москвою, проектувала людина, близька до “духівника Путіна” єпископа Тихона. Точного кошторису проекту досі немає, але експерти вважають, що він обійдеться у мільярди рублів.

Про це йдеться у публікації Радіо Свобода, передає Credo Press.

Головний архітектор – 33-річний Дмитро Смирнов, який побудував храм у Стрітенському монастирі.

Настоятелем цього храму є впливовий єпископ Тихон Шевкунов, що вважається “духівником Путіна”. Робота Смирнова сподобалася Шевкунову: після будівництва храму Смирнов став арт-директором виставки “Росія – моя історія”, яку також ініціював єпископ Тихон.

Цікаво, що будівництво храму у Стрітенському монастирі супроводжувалося знесенням шести історичних будівель, що викликало протести містозахисників.

Зазначимо, що головний “військовий храм” під Москвою піддається критиці у ЗМІ та всередині РПЦ. Через незвичне сіро-зелене забарвлення храму його вже почали називати “камуфляжний собор”.

“Храм хороший тим, що досить точно відображає сучасну епоху. Імперія у камуфляжі, понти заради понтів. Величезний храм на шість тисяч осіб у дачній зоні Підмосков’я – він для кого? Наповнити його можна тільки в результаті мобілізації. Це свідчить, що наша церква не вміє працювати з людьми інакше як середньовічним способом: зібрати всіх в одному приміщенні під дахом, вишукувати всіх рядочками, і щоб з амвона хтось наставляв”, – зазначив протодіакон Андрій Кураєв.

На думку Кураєва, проект храму в парку “Патріот” суперечить традиції російських військових храмів: “Ідеєю армійських храмів завжди була мобільність: їх будували мало не на другій лінії окопів, в розташуванні полку. Морський собор у Кронштадті стоїть там тому, що там століттями стояв флот. А головний армійський храм ставлять там, де армія не живе”.

Comments are closed.