Біля річки Йордан археологи знайшли можливі свідчення виходу євреїв з Єгипту – це залишки стоянки кочевників, які перетнули Йордан і осіли у нагір’ях Ізраїлю.

Про це повідомляється у статті The Christian Post, переклад якої наводить “Седьмица”.

Книга Вихід, друга в Біблії, завжди була предметом нескінченних наукових суперечок щодо її історичної точності, оскільки багато вчених сумніваються в тому, що стародавні ізраїльтяни дійсно прийшли в цю землю з Єгипту.

Однак археологи Ральф Хоукінс і Давид Бен-Шломо нещодавно повідомили, що розкопки в долині річки Йордан в районі Хірбет аль-Мастару принесли важливі історичні свідчення і речовий матеріал, який проливає світло на це питання. Залишки домівок, кераміка і речові знахідки з виявленої стоянки кочового племені дають підстави припускати, що це могли бути єврейські переселенці з Єгипту.

За даними британського видання Daily Express, Бен-Шломо висловив думку, що залишки виявленої стоянки можна вважати доказом істинності відомостей, наведених в Біблії.

“Ми поки що не зібрали достатньо тверді свідоцтва того, що ці стоянки датуються періодом появи в цих місцях перших ізраїльтян, але це цілком можливо. Якщо наявні речові свідчення будуть підкріплені подальшими розкопками, тоді можна буде точно стверджувати, що ці переселенці були першими ізраїльтянами, які прийшли в ці землі зі сходу, пройшли далі за Йордан і осіли в нагір’ях землі Ізраїльської”, – зауважив Бен-Шломо.

Comments are closed.