У РФ визнали пропагандистським фільм “Шпигунство під виглядом релігії”, який вийшов у жовтні 2017 року в ефірі  російського телеканалу “Звезда”.

Таке рішення у вересні 2018 року ухвалила російська громадська колегія зі скарг на пресу.  Справа розглядалася за скаргою Саєнтологічної Церкви Москви на телеканал “Звезда”, повідомляє портал Credo.Ru з посиланням на ІАЦ “Сова”.

У фільмі на прикладі саєнтологів і Свідків Єгови “доводилося”, що “багато представників релігійних меншин, а по суті, сект, щільно пов’язані зі спецслужбами США”.

Спочатку саєнтологи звернулися до керівництва телеканалу, але не отримали ні зрозумілої коментаря, ані можливості спростування матеріалу.

Для оцінки фільму колегія привернула експерта Каріне Назаретян і погодилася з її думкою, що “оскаржений текст не відноситься до жанру журналістського розслідування, оскільки його автори не представили жодного доказу на користь свого головного посилу, але широко використовували маніпулятивні прийоми, включаючи постановку на місце доказу те, що треба було доводити, й елементарне залякування адресатів свого послання”.

Члени колегії відзначили, що цитати в фільмі були дані без посилань на джерела, тим самим була виключена можливість повторного огляду інформації глядачем.

На думку членів колегії, фільм порушив цілу низку базових журналістських принципів, зокрема, принцип неупередженого висвітлення подій, принцип професійної чесності журналіста.

Окремо колегія зазначила неповагу авторів матеріалу до релігійних меншин, в тому числі зневажливий характер терміну “секта”, використовуваного у фільмі.

В цілому, колегія не вважала за можливе віднести згаданий фільм до журналістики, а побачила в ньому “виразні прикмети продукту пропагандистського, спрямованого на формування певної громадської думки” й елементи “мови ворожнечі”.

Comments are closed.